افغانستان: اگر نسخه حکومت مشارکتی شفابخش است چرا برای موسوی و کروبی تجویز نشد؟
شاهحسین مرتضوی مشاور رئیسجمهوری افغانستان چهارشنبه 22 آوریل در واکنش به گفتههای محمد ابراهیم طاهریان نماینده ویژه ایران در امور افغانستان گفت، اگر نسخه حکومت مشارکتی شفابخش است چرا احمدینژاد رئیس جمهوری سابق ایران برای میرحسین موسوی و مهدی کروبی تجویز نکرد؟
محمدابراهیم طاهریان نماینده ویژه ایران در امور افغانستان در روزهای اخیر با رئیسجمهوری محمداشرف غنی، عبدالله عبدالله، حنیف اتمر سرپرست وزارت خارجه، حمدالله محب مشاور امنیت ملی، عبدالرب رسول سیاف، کریم خلیلی، محمد محقق رهبران جهادی و صلاحالدین ربانی وزیر خارجه پیشین افغانستان دیدار کرد.
ابراهیم طاهریان سهشنبه 21 آوریل در دیدار با محمد محقق معاون دوم رئیس اجرایی سابق افغانستان گفت: «ایران خواستار یک توافق و تفاهم معقول و عادلانه بین دو تیم پیشتاز انتخاباتی و آنچه را که موجب ثبات و آرامش و شکوفایی گردد، میباشد».
در همین حال، شاهحسین مرتضوی مشاور رئیسجمهوری افغانستان چهارشنبه 22 آوریل در واکنش به گفتههای طاهریان در صفحه رسمی فیسبوکاش نوشت: «کشورهای همسایه برای ما نسخه حکومت مشارکتی را تجویز میکند. اگر این نسخه شفابخش است چرا آقای احمدینژاد برای میرحسین موسوی و مهدی کروبی تجویز نکرد؟»
از سوی دیگر، کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان اخیراً نتایج انتخابات ریاستجمهوری این کشو را اعلام کرد که براساس آن محمداشرف غنی برنده انتخابات و رئیس جمهوری اعلام شد، اما عبدالله عبدالله رقیب انتخاباتی غنی این نتایج انتخابات را نپذیرفت و مدعی شد که براساس آرای پاک و بایومتریک شده برنده انتخابات است.
پس از آن محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله مراسمهای تحلیفاش را به گونه جداگانه در کابل برگزار کردند که اکثر نمایندگان کشورهای خارجی و سازمانهای بینالمللی مقیم کابل به مراسم تحلیف اشرف غنی اشتراک کردند، اما نماینده ایران اشتراک نکرد.

اخراج دو دیپلمات ایرانی از کابل به دلیل فعالیت های استخباراتی
شبکه خبری طلوع نیوز پنج شنبه 19 مارس 2020 به اطلاعاتی دست یافت و نوشت، دو دیپلمات ایرانی در کابل افغانستان به دلایل فعالیتهای استخباراتی و عضویت در شاخه قدس سپاه پاسداران ایران اخراج شدند.
براساس این اطلاعات، محمد رضا عبدالله آبادی که بهحیث رایزن فرهنگی سفارت ایران درکابل تعیین شده بود، در واقع برای انجام فعالیتهای استخباراتی درماه حوت (اسفند) سال 1394 خورشیدی به افغانستان آمده بود.
در این اطلاعات آمده بود، دیپلومات دیگری که او نیز سه ماه پیش با این دیپلومات از سوی حکومت افغانستان اخراج شدهاست کسی به نام جعفر فتح آبادی بودهاست. از این فرد به حیث عضو با تجربه شاخه قدس سپاه پاسداران ایران یاد شده است.
در این اطلاعات ذکر شده بود، جعفر فتح آبادی ازسال 1387 تا سال 1392 خورشیدی به حیث عهده دار ماموریت کنسولگری ایران درننگرهار در شرق افغانستان نیز کارکردهاست.
منابع به شبکه طلوع نیوز گفتهاند، حکومت ایران در واکنش به این کار، یک دیپلومات افغانستان را ازسفارت این کشور درتهران و دیپلومات دومی را از کنسولگری افغانستان درمشهد اخراج کردهاست.
در همین حال، وزارت امور خارجه افغانستان این خبر را رد یا تایید نکرده، اما گفت، روابط کابل – تهران عادی است و فعالیت نمایندگیهای سیاسی هر دو کشور بدون وقعه ادامه دارند.
از سوی دیگر، سفارت ایران در کابل به طلوع نیوز گفته است: «در حال حاضر نمایندگیهای سیاسی و کنسولگری ایران و افغانستان در شهرهای گونه گون دو کشور کاملا فعال هستند. در رابطه با کاهش مقطعی شماری معدودی از دیپلمات ها، این امر چند ماه پیش و با صلاحدید دو دولت صورت گرفت و برخی ادعاهای مطرح شده در این رابطه، عمدتاً بربنیاد گمانه زنی بوده اند و وجاهتی ندارد».
قابل ذکر است اسماعیل قاآنی فرمانده کنونی شاخه قدس سپاه پاسداران ایران درحالی که معاون سفیر ایران درکابل نبود اما دوسال پیش تحت نام «معاون سفیر ایران در کابل» به ولایت بامیان سفرکرده بود وبا والی این ولایت دیدار کرد.

گسترش حمایت ایران از طالبان برای هدف قرار دادن سربازان امریکایی
روزنامه امریکایی «واشنگتن تایمز» در ماه ژانویه 2020 گزارش داده بود، دولت ایران به منظور هدف قرار دادن نیروهای امریکایی در افغانستان، حمایتاش را از گروه طالبان گسترش میدهد.
این روزنامه نوشت، افغانستان با ایران مرز مشترک دارد و تنشهای امریکا با ایران باعث میشود که کابل میدان نبرد واشنگتن – تهران باشد.
از سوی دیگر، عبدالوهاب وردک، فرمانده سابق نیروهای هوایی افغانستان به تاریخ 8 ژانویه 2020 به شبکه «طلوع نیوز» گفت، دولت ایران به طالبان کمک نظامی میکند و جنگجویان این گروه را در مشهد آموزش نظامی میدهد.
وردک اضافه کرد، دولت ایران با طالبان روابط نزدیک دارد، جنگهای که در غرب افغانستان به خصوص در ولایت فراه است سلاحهای ایرانی دیده شده که به طالبان کمک کردند و جنگجویان طالبان در مشهد ایران آموزش نظامی میگیرند.
در همین حال، مایک پمپئو وزیر امور خارجه امریکا به تاریخ 7 ژانویه 2020 در نشست خبری در شهر واشنگتن اعلام کرد، دولت ایران مخالف روند صلح در افغانستان است. پمپئو تاکید کرد، دولت ایران با گروه طالبان به شمول شبکه حقانی و ملا دادالله رابطه دارد.
از طرف دیگر، برخی مقامهای افغانستان نیز در گذشته دولت ایران را به همکاری و حمایت از گروه طالبان متهم کرده بودند. اما مقامهای ایرانی همواره چنین اتهامات را رد کرده اند.