سازمان جهانی بهداشت: بعد از تصمیم ترامپ در جستجوی جایگزین برای کسری بودجه هستیم
تیدروس گیبرسوس مدیر سازمان جهانی بهداشت، روز چهارشنبه 15 آوریل، پس از آنكه ترامپ رئیسجمهوری آمریكا، تعلیق تامین بودجه این سازمان از سوی آمریكا را اعلام كرد، نسبت به اتخاذ این تصمیم، ابراز تاسف نمود.
مدیر این سازمان در کنفرانس مطبوعاتی روزانه خود با تأکید بر اینکه «ایالات متحده، دوست دیرینه ما است و امیدواریم که همچنان نقش خود را ایفا کند» افزود: «ما از تصمیم دولت آمریکا برای متوقف کردن سهم خود در تامین بودجه سازمان جهانی بهداشت، متاسف هستیم.»
وی با بیان قدردانی این سازمان «از حمایتهایی که اخیراً از کشورهای مختلف جهان دریافت کرده»، گفت: «ما در حال بررسی تأثیر کنار کشیدن واشینگتن بر فعالیتهای خود هستیم ... ما در تلاشیم تا نقش خود را ادامه دهیم و در جستجوی جایگزین برای جبران کسری بودجه هستیم که به دلیل کنار کشیدن واشینگتن از پرداخت سهم خود بوجود میآید.»
او با توضیح این که «ممكن است پراکندگی و چند دستگی کنونی موجود در جهان، منجر به گسترش دامنه کرونا گردد.»،توضیح داد، این سازمان «به جریان اطلاعات مستمر در مورد ویروس کرونا دسترسی دارد و آن را با سایر کشورهای جهان به اشتراک میگذارد.»
مدیر این سازمان همچنین اعلام کرد که سازمان جهانی بهداشت درحال ارسال تجهیزات پزشکی به 95 کشور درنقاط مختلف جهان است.
«وقتی برای تلف کردن وجود ندارد»
گیبریسوس امروز 15 آوریل، گفت: «هیچ وقتی برای از دستدادن» وجود ندارد و «تنها امر مهم» برای سازمان، نجات جان مردم از اپیدمی کرونا است.
گیبریسوس در حساب توییتری خود درسخنی کنایهآمیز نسبت به موضع اخیر ترامپ، بدون اشاره مستقیم به آن نوشت: «هیچ وقتی برای از دستدادن، وجود ندارد. تنها نگرانی سازمان بهداشت جهانی، کمک به همه افراد و نجات جان آنها و پایاندادن به شیوع ویروس کرونا است.»
در فضای مشاجره با رئیسجمهوری آمریكا، كه این سازمان را متهم به دستکم گرفتن اپیدمی کرونا و تأخیر در اطلاعرسانی به جهان در مورد شیوع آن کرده، مدیر سازمان جهانی بهداشت، توئیتهایی را از ابراز حمایت چهرههای سیاسی، پژوهشگران و افراد گمنام از این سازمان، منتشر كرده است.
در همین راستا، لاری بریلیانت، اپیدمیولوژیست آمریکایی اظهار داشت: «من 10 سال برای سازمان جهانی بهداشت درارتباط با آبله، فلج اطفال، نابینائی و کمک به قربانیان سونامی کار کردم. و با شش مدیر کل، همکاری داشتم که بهترینها تیدروس و گرو برونتلاند هستند. شکی نیست که تیدروس اکنون درمعرض یک هجوم سیاسی حقیقی قرار دارد.»
به تعویق افتادن اتهام زنیها
از سوی دیگر، دیوید نابارو، فرستاده ویژه این سازمان در زمینه مبارزه با ویروس کرونا، امروز15 آوریل، خواستار به تعویق افتادن هر گونه اتهامزنی به سازمان جهانی بهداشت و موکول ساختن آن به بعد از نابود کردن ویروس کرونا شد.
نابارو در یک کنفرانس آنلاین گفت: «ما به همه میگوییم و از همه درخواست میکنیم، به جلو نگاه کنید و توجه خود را به نبرد حماسی کنونی معطوف سازید و این گونه اتهام زنیها را به وقت دیگری موکول نمائید.»
او افزود: «اگر طی این فرآیند، تصمیم به کنار کشیدن از تامین بودجه سازمان جهانی بهداشت بگیرید و یا اظهارنظرهای دیگری درباره سازمان بهداشت جهانی را مطرح سازید، به یاد داشته باشید که این فقط سازمان جهانی بهداشت نیست، بلکه تمامی جامعه بهداشت جهان و همه دنیا اکنون، به مثابه کارمندان بهداشت عمومی هستند و هرکسی مسئولیت خاصی دارد، همه فداکاری میکنند و همه در این رویاروئی و مقابله مشارکت دارند.»
واشنگتن چند روز پیش، انتقادهای تندی را متوجه رفتار سازمان جهانی بهداشت کرد که دفتر مرکزی آن در ژنو قرار دارد. آمریکا جانبداری سازمان جهانی بهداشت از پکن را بشدت محکوم کرد.
فاصلهداشتن سازمان جهانی بهداشت از سیاست
واشنگتن بشکل خاص، مخالفت شدید سازمان جهانی بهداشت با تدابیر اجرا شده در مقابله با بحران کرونا و بویژه بستن تدریجی مرزها را محکوم کرد که در راستای ستایش مسئولان چینی از سوی سازمان مزبور به خاطر ابراز آمادگی آنها برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات کرونا» قرار داشت.
مطابق گفته ترامپ، آمریکا سالانه مابین 400 تا 500 میلیون دلار به این سازمان کمک میکند در حالی که کمکهای چین در حدود 40 میلیون دلار در سال یا کمتر است.
سازمان جهانی بهداشت ضمن رد اتهامات مربوط به جانبداری خود از چین، تاکید دارد که توصیههای خود را بر مبنای اطلاعات علمی پیرامون ویروس کرونا و نحوه شیوع و شیوه مقابله با آن، ارائه میدهد. گیبریسوس تاکید دارد که سازمان جهانی بهداشت به دور از سیاستزدگی عمل میکند.
سازمان ملل، چین، روسیه، اتحادیه اروپا و اتحادیه آفریقا از تصمیم آمریکا برای به تعلیق در آوردن سهم واشنگتن درتامین بودجه این سازمان انتقاد کردند. بیل گیتس، یکی از بنیانگذاران مایکروسافت و نخستین مشارکتکننده خاص در تامین بودجه سازمان جهانی بهداشت، این تصمیم آمریکا را به باد انتقاد گرفت.