بیکاری بیش از 4 میلیون نفر و بسته شدن 1.5 میلیون کارگاه در ایران طی تعطیلی درازمدت

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

سخنگوی دولت ایران اعلام کرد که طبق آمارهای وزارت کار، تداوم تعطیلی درازمدت و عدم مداخله در سیاست‌های بازار کار باعث بیکاری بیش از 4 میلیون نفر می‌شود.

علی ربیعی، سخنگوی دولت در یادداشتی که روزنامه ایران آن را منتشر کرد، «رشد اقتصاد ایران در سال 98» را نزدیک به صفر دانست که «وضعیت سخت‌تری برای اقتصاد» نسبت به سایر کشورها پس از شیوع کرونا ایجاد کرده است.

Advertisement

به گفته او، در حال حاضر نزدیک به 3.3 میلیون نفر از شاغلان رسمی در ایران، به طور «مستقیم» در معرض «آسیب» قرار گرفته‌اند و بیش از 1.5 میلیون کارگاه رسمی و غیررسمی دچار توقف فعالیت شدند.

ربیعی از «توقف، کاهش دستمزد، کاهش فعالیت و اخراج 4 میلیون شاغل غیررسمی» در ایران خبر داد.

سخنگوی دولت ایران اعلام کرد که بیش از 12 میلیون کارگر در بخش خدمات مشغول به کارند و آثار اولیه بیکاری در 10 رسته‌ای که بلافاصله با شیوع بیماری دچار تعطیلی شدند هویداست.

او تاکید کرد که در سه ماه اول، کاهش 0.4 درصدی رشد اقتصادی اتفاق می‌افتد؛ در صورت تداوم، آثار ثانویه آن می‌تواند میزان بیکاری را به طور فزاینده‌ای افزایش دهد، در حالی که مطالعات نشان می‌دهد ایجاد اشتغال جدید در صنوف تولیدی کوچک و کارخانه‌های مقیاس پایین حداقل تا دو سال پس از تعطیلی امکان‌پذیر نیست.

ربیعی از افزایش تعداد بیکاران به بیش از 4 میلیون نفر، در صورت تعطیلی درازمدت و عدم مداخله در سیاست‌های بازار کار خبر داد.
او این 4 میلیون نفر را شامل 3.3 میلیون شغل بیمه شده و حدود 700 هزار شغل غیررسمی دانست که برای جبران دستمزد آنها با حداکثر دو میلیون تومان در ماه برای سه ماه، به 24 هزار میلیارد تومان اعتبار برای پرداخت نیاز خواهد بود.

سخنگوی دولت ایران، مبلغ لازم برای ایجاد اشتغال جدید در این کشور در صنایع سرمایه‌بر و کاربر را بیش از 500 میلیون تومان و در بخش خدمات بیش از 150 میلیون تومان اعلام کرد.

به گفته او، در اثر تحریم‌ها تولید ناخالص داخلی در سال 97 حدود 2.2 درصد و تولید ناخالص داخلی سرانه در سال 97 نسبت به سال پایه افت 5.6 درصدی داشت.

ربیعی تحریم‌ها را باعث «تنگ‌تر» شدن، روزنه‌های صادرات نفتی و غیرنفتی ایران عنوان کرد در حالی که مصرف بخش خصوصی در سال 98، به میزان 8.8 درصد کاهش یافته و متوسط رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص نیز در این سال نسبت به سال قبل بیش از 2 درصد کاهش نشان می‌دهد.

او با مقایسه ایران با سایر کشورها، در دوران کرونا، اثرات این امر را به دلیل تحریم‌های آمریکا علیه ایران به مراتب سخت‌تر توصیف کرد.

ربیعی، بر اساس آخرین نظرسنجی ایسپا درباره تاب‌آوری اقتصادی خانواده‌ها در تهران، اعلام کرد که 34 درصد در پاسخ به این سؤال که اگر به خاطر کرونا تعطیلی شهر ادامه پیدا کند، تا چه زمانی از نظر اقتصادی مشکلی نخواهید داشت، پاسخ داده‌اند «همین الان هم نمی‌توانم»، 35 درصد پاسخ داده‌اند «یکی، دوماه». 9 درصد، «سه یا چهار ماه» و 22 درصد گفته‌اند «پنج‌ ماه و بیشتر». 78 درصد که اقشار اجتماعی بی‌صدا و کم‌صدا محسوب می‌شوند در وضعیتی نگران‌کننده برای بقای زندگی به سر می‌برند.

بر اساس گزارش خبرگزاری ایرنا، 5 آوریل، رئیس‌جمهوری ایران، در جلسه ستاد مقابله با کرونا، اعلام کرد که از 11 آوریل(23 فروردین)، کسب‌وکارهای کم ریسک در تمام استان‌ها و از 18 آوریل (30 فروردین) این فعالیت‌ها در تهران از سر گرفته می‌شوند.

خبرگزاری فارس نیز امروز، 12 آوریل 2020، به نقل از روحانی گزارش داد که تردد بین استان‌ها از 20 آوریل (1 اردیبهشت) آزاد است.

رئیس‌جمهوری ایران در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد: «از امروز بین شهرستان‌ها در استان‌ها به طور کامل آزاد است و تردد بین استان‌ها از روز اول اردیبهشت آزاد می شود».

این کاهش محدودیت‌ها برای پیشگیری از گسترش کرونا در حالی اعمال می‌شود که برخی گزارش‌ها حاکی از احتمال شکل‌گیری موج جدید ابتلا به کرونا در ایران به ویژه تهران است.

رییس مدیریت بحران شهرداری تهران اعلام کرد که روند مبتلایان و فوتی‌ها در پایتخت ایران، نسبت به سایر نقاط، رو به افزایش است و وضعیت در این شهر مناسب نیست تا جایی که طی 10 روز آینده موج جدیدی از ابتلا به بیماری کرونا در تهران، مشاهده خواهد شد.

بر اساس گزارش خبرگزاری ایلنا، شنبه 11 آوریل 2020، رضا کرمی محمدی در نشست خبری مجازی، تاکید کرد که وضعیت بحرانی همچنان بر تهران حاکم است و روند مبتلایان و فوتی‌ها در این شهر نسبت به کل ایران رو به افزایش است.

بیشترین بازدید موضوعات مهم