همزمان با شیوع کرونا؛ طرحهای انتقال آب کارون بار دیگر کلید خورد
برخی از فعالان محیط زیست، از فعالیت دوباره طرحهای انتقال آب کارون همزمان با شیوع کرونا در این کشور خبر دادند و نسبت به این موضوع ابراز نگرانی کردند. آنها خطر این اقدام را صد برابر بیشتر از کرونا عنوان کردند.
همزمان با شیوع کرونا در ایران، گزارشهای میدانی فعالان محیط زیست نشان میدهد که دوباره کارگاههای عملیاتی طرحهای انتقال آب کارون به فلات مرکزی از جمله «بهشتآباد»، «کوهرنگ سه» و «خرسان» در حال تجهیز است. کارفرمای این طرحها شرکت آب نیرو و پیمانکار آن قرارگاه خاتمالانبیای سپاه است. در حالی که روزهای اخیر در ایران برای جلوگیری از گسترش بیشتر ویروس کرونا، تعطیل اعلام شده بود، تجهیزات برای راهاندازی دوباره طرحهای انتقال آب کارون که به دلیل غیرقانونی بودن تعطیل شده بود، بار دیگر آغاز شده است.
صورتجلسه شورای عالی آب ایران که در فضای مجازی منتشر شده نیز نشان میدهد که این شورا به ریاست اسحاق جهانگیری، معاون اول ریاستجمهوری نیز پیش از این، بر انتقال آب کارون تاکید کرده بود. این امر با اعتراض فعالان محیط زیست مواجه شده است. مسعود کنعانی، یکی از فعالان محیط زیست اهواز، شنبه 23 فروردین 1399، خطر انتقال آب رودخانه کارون به فلات مرکزی ایران را صد برابر از بیماری کرونا برای مناطق پاییندست، بیشتر دانست.
بر اساس گزارش خبرگزاری ایلنا، او «شیوع انواع بیماری از جمله انواع سرطانها در بین بومیهای منطقه» در اهواز و شهرهای اطراف آن که به دلیل «آلودگی آب، خاک و هوا» رخ میدهد را نتیجه مستقیم و غیرمستقیم انتقال آب عنوان کرد.
او با اشاره به اینکه سرانه فضای سبز در شهر آبادان 5.2 است و در شهر کویری اصفهان که میخواهند آب کارون را به آنجا منتقل کنند این سرانه 12 متر است، گفت: «پس چگونه میتوان سلامتی مردم آبادان را که دارای یک پالایشگاه فرسوده است و انواع آلودگی را در شهر منتشر میکند، کنترل کرد. تنها در صورتی آلودگی هوا قابل کنترل است که فضای سبزی وجود داشته باشد که آن نیز وابسته به وجود آب است».
به گفته کنعانی، انواع سرطان و سکته در بین مردم اهواز و شهرهای اطراف آن افزایش یافته و «میانگین» آمار سن متوفیان نشان از «فاجعه انسانی» دارد.
او با اشاره به سیل فروردین سال 98، تاکید کرد که این رخداد تنها باعث «تر» شدن کانونهای ریزگرد شده بود و این دلیلی برای انتقال آب نیست.
بر اساس گزارشهای منتشر شده در رسانههای ایران، سیل سال 98 باعث خسارتهای جانی و مالی در 25 استان ایران شد. در اهواز و شهرهای اطراف آن نیز این سیل خرابی و کشته بر جای گذاشت. بر اثر شکسته شدن سیلبندهای روستاهای قصبه و وقوع سیل در این روستاها دو کودک سه و 6 ساله در نهر قصر، در مرکز اروندکنار جان باختند. پس از وقوع سیل، بار دیگر زمزمههایی از آغاز دوباره طرحهای انتقال آب کارون به گوش رسید، با این استدلال که به اهواز و شهرهای اطراف آن بیش از آنچه مورد نیاز است، آب وارد شده، در حالی که این شهرها سالها بود با پدیده ریزگرد به دلیل خشک شدن تالابها و ایجاد کانون ریزگردها درگیر بودند.
این فعال محیط زیست، انتقال آب را باعث نابودی هفت میلیون نخل دانست که در پی شوری روزافزون زمینهای کشاورزی رخ داده است.
او یکی دیگر از پیامدهای انتقال آب کارون را نابودی برخی از تالابها از جمله تالاب بامدژ عنوان کرد.
گفتنی است، طرحهای انتقال آب کارون، به دلیل نداشتن مجوزهای محیط زیستی و پس از نظارت دستگاههای ذیربط در ایران، تعطیل شد اما بارها بدون داشتن مجوز بار دیگر فعالیت خود را آغاز کردند. فعالان مدنی و مردم اهواز نیز با تشکیل زنجیرههای انسانی، اعتراض خود را به این امر اعلام کردند که با بازداشت، ضرب و شتم و زندانی شدن برخی از تجمعکنندگان همراه بوده است.