وزارت بهداشت ایران: بیش از یک میلیون نفر تا پایان اردیبهشت کرونا میگیرند
کارگروه تحلیل اپیدمیولوژی وزارت بهداشت ایران با پیشبینی سه سناریو مختلف درباره وضعیت کرونا در این کشور، پیشبینی کرد تا پایان اردیبهشتماه، یک میلیون و 160 هزار ایرانی به کرونا مبتلا شوند.
بر اساس گزارش روزنامه شرق، سهشنبه 5 فروردین 1399، کارگروه تحلیل اپیدمیولوژی وزارت بهداشت ایران، با هدف تنظیم سیاستهای کلی مقابله با کرونا، پژوهشی انجام شده است که سه سناریوی مختلف را ارائه میکند.
نتایج این سه سناریو به میزان «شدت قرنطینه» بستگی دارد و به طور خلاصه میگوید که تا پایان اردیبهشت 1399 دستکم 811 هزار نفر و دستبالا یک میلیون و 160 هزار ایرانی کرونا میگیرند.
ستاد مدیریت عملیات مقابله با کرونا در ایران هم برای طراحی سیاستهای کلی به کارگروه اپیدمیولوژی این ستاد مأموریت داد که «در کوتاهترین زمان ممکن و بهرهگیری از توان حداکثری علمی کشور، مدلسازی بیماری را انجام دهد و یافتههای علمی خود را در قالب گزارههای سیاستی ارائه کند تا مبنای مناسبی برای اتخاذ تصمیمات کشوری قرار گیرد».
اولین گزارش این کارگروه سه سناریو را که هرکدام درصد و میزانی از قرنطینه و ایزولایسون را دربر میگرفت، بررسی کرد و تعداد مبتلایان هر سناریو و همچنین جانباختگان را پیشبینی کرد.
کارگروه اپیدمیولوژی وزارت بهداشت ایران که معتبرین کارگروه در این زمینه است و نتایج کارهایش معیار تعیین سیاستهای کشور خواهد شد، میگوید در صورتیکه واکسن یا درمانی برای این ویروس پیدا نشود حدود 63 درصد ایرانیان به این ویروس مبتلا خواهند شد.
در گزارش این کارگروه آمده است: «نتایج این مدلها نشان میدهد که در صورت دستنیافتن به روشهای درمانی جدید، واکسن و ثبات میزان مسریبودن و بیماریزایی ویروس، روند طبیعی این بیماری در سالهای آینده در ایران ادامه و احتمالا تا 63 درصد افراد را مبتلا خواهد نمود که این مقدار مشابه مقادیر پیشبینی سایر کشورهای جهان است».
از نظر این کارگروه، برای به تأخیرافتادن موج سنگین بیماری، مؤثرترین ابزار موجود «ایزولاسیون بیماران» به صورتی است که افراد مشکوک و مبتلا کمترین تماس را با افراد سالم داشته و بدین شکل زنجیره انتقال شکسته شود.
نتایج مدلسازیها هم نشان میدهد که بدون مداخله جدی و اضافه و حفظ ایزولاسیون نزدیک 10 درصد، موج اپیدمی تا انتهای اردیبهشت ادامهدار و بسیار سنگین خواهد بود.
حالت دیگر اما این بود که متوسط میزان تماس افراد مبتلا و مشکوک از 20 اسفندماه در سطح 25 درصد قرار گیرد که در این صورت اولین موج اپیدمی تا انتهای اردیبهشت 1399 تا حدودی ادامه خواهد داشت، اما روند کاهنده مختصری در این ماه از خود نشان میدهد. در این محاسبات میزان حداکثر تخت بیمارستانی مورد نیاز در کشور شش هزار و 120 و در تهران یک هزار و 350 خواهد بود. در این حالت تعداد کل مبتلایان تا پایان اردیبهشت امسال یک میلیون و 160 هزار نفر و در تهران 245 هزار نفر خواهد بود.
سناریوی دوم هم به این صورت بود که اگر با تمهیدات لازم این سطح ایزولاسیون از 20 اسفندماه به 32 درصد برسد، موج اپیدمی به میزان قابل ملاحظهای در فروردین و اردیبهشت 1399 کاهش مییابد. در این سناریو میزان حداکثر تخت بیمارستانی مورد نیاز در کشور پنج هزار و 870 تخت و در تهران هم 990 مورد است.
بر اساس نتایج این پژوهش، اگر این سیاست در ایران اجرا شود، تعداد کل مبتلایان در این کشور تا پایان اردیبهشت 951 هزار نفر و در تهران هم 193 هزار نفر خواهد بود.
سناریو سوم مطرح نیز حاکی از آن است که سطح ایزولاسیون به 40 درصد برسد که در این صورت موج اپیدمی در فروردین افت شدید خود را شروع میکند و در اردیبهشت به سطح پایینی میرسد. در این حالت حداکثر تخت بیمارستانی هم برای کل کشور پنج هزار و 820 مورد و برای تهران 960 تخت است. در صورت اجراشدن این سناریو، تعداد کل مبتلایان تا پایان اردیبهشت در کشور 811 هزار نفر و در تهران هم 159 هزار نفر خواهد بود.
نتایج این گزارش نشان میدهد که «اولا اپیدمی مذکور بسیار جدی بوده و نیاز به تمهیدات بلندمدت دارد. اما برای کنترل موج اول این بیماری، سیاست ایزولهکردن بیماران و افراد مشکوک و کاهش تماسهای مردم تنها و مهمترین عامل کنترلکننده است».
براساس سناریوی اول این پژوهش، اگر متوسط میزان تماس افراد مبتلا و مشکوک از 20 اسفندماه در سطح 25 درصد باشد، تعداد مرگ تجمعی تا انتهای اردیبهشت ماه، برای کل کشور، 13 هزار و 450 نفر خواهد بود. بر اساس سناریوی دوم، اگر با تمهیدات لازم، سطح ایزولاسیون از 20 اسفندماه به 32 درصد برسد، تعداد مرگ تجمعی کشور به هشت هزار و630 نفر خواهد رسید. در حالت سوم هم اگر تلاش شود تا سطح ایزولاسیون به 40 درصد برسد، مرگ تجمعی در ایران، 6 هزار و 30 نفر خواهد بود.
کیانوش جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت ایران، امروز از شناسایی 1762 مورد جدید ابتلا به کرونا و مرگ 1284 نفر و همچنین ابتلای 24811 نفر دیگر خبر داد.
بر اساس گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، سخنگوی وزارت بهداشت گفت: «در طول 24 ساعت گذشته، 122 نفر جان خود را از دست دادند و مجموع درگذشتگان این بیماری در کشور به 1934 نفر رسید».
جهانپور تصریح کرد: «خوشبختانه تاکنون 8931 نفر از بیماران مبتلا به کووید 19 بهبود یافته و ترخیص شدهاند و این روند روز به روز در حال افزایش است».
گفتنی است مسئولان وزارت بهداشت ایران از روز گذشته ارائه آمار تفکیکی ابتلا به کرونا در استانهای مختلف را متوقف کردهاند.