موارد ابتلاء به کروناویروس در آفریقا روز شنبه 21 مارس 2020، به بیش از هزار نفر افزایش یافت و دست کم 40 کشور از مجموع 54 کشور آفریقا، در گیر این ویروس هستند.
تأثیر ویروس در قاره آفریقا در مقایسه با اروپا، آسیا، کمتر است و بیشتر موارد ابتلاء در آفریقا، منشاء خارجی داشته یا از افرادی است که از خارج بازگشتهاند، اما با توجه به بالارفتن شمار موارد ابتلاء در کنار عدم وجود امکانات پزشکی موجود در مقایسه با اقتصادهای پیشرفتهتر جهانی، بر میزان نگرانیها در مورد توانایی این قاره برای مقابله کرونا، افزوده میشود.
کنگو اولین مورد مرگ در این کشور را گزارش داد، در حالی که بورکینا فاسو دو مورد جدید ابتلاء را گزارش کرده و ساحل عاج نیز اعلام کرده بود که مرزهای خود را خواهد بست.
از سوی دیگر، موریتانی و سنگال با توافق مشترک تصمیم گرفتند، مرزهای خود را بطور کامل ببندند تا خطرات شیوع کووید 19 را کاهش دهند.

آنگولا بسیج میشود
در حالی که آنگولا این هفته، مرزهای هوایی، زمینی و دریایی خود را بست اما رسانههای نامیبیا، گائو لورنکو، رئیسجمهوری را در مراسم تحلیف حاج گینگوب، رئیسجمهوری جدید نامیبیا، نشان دادند. در این مراسم همچنین موکویتس مسیسی، رئیسجمهوری بوتسوانا، کشور همسایه نیز حضور داشت که کشورش این هفته، سفر بینالمللی را برای همه کارمندان دولت، به حالت تعلیق درآورد.
سیلویا لاوتوکوتا، وزیر بهداشت آنگولا، در بیانیهای گفت که اولین دو مورد ابتلاء در این کشور، دو مرد بودند که در 17 و 18 مارس از پرتغال بازگشتند.

بیشترین آمار مرگ و میر در بورکینا فاسو
بورکینا فاسو در حال حاضر، بیشترین شمار مرگ و میر ناشی از ویروس را در میان کشورهای واقع در جنوب صحرای آفریقا دارد. این کشور واقع درغرب آفریقا، با 64 مورد ابتلاء، رکورد یکی از بالاترین موارد آلودگی به ویروس این قاره را دارد.
بسیاری از وزرای دولت بورکینا فاسو، مبتلا به کرونا هستند، از جمله وزیر امور خارجه که آزمایش وی، مثبت شده است.
روچ مارک کریستین کاپور، رئیسجمهوری، روز جمعه 20 مارس، از بسته شدن دو فرودگاه بینالمللی در این کشور در برابر همه پروازها به جز پروازهای مربوط به ارتش و هواپیمای حامل کالا به مدت دو هفته، خبر داد.
شایان ذکر است که بورکینا فاسو با توجه به بحران فزاینده انسانی ناشی از حملات افراط گرایان، یکی از آسیبپذیرترین کشورهای آفریقا است.
دولت و سازمانهای کمک رسانی گفتند، بیش از 130 مرکز بهداشتی، بسته شدهاند که این موضوع بر بیش از 1.5 میلیون نفر تاثیر منفی گذاشته است.
نبود برنامه برای آموزش اضطراری
مطابق طرح پاسخگوئی دولت که به رویت آسوشیتدپرس رسیده، تیمهای اورژانس وجود ندارند که برای مقابله با شیوع بیماریهای تنفسی، آموزشدیده از تجهیزات پیشگیری کافی برخوردار باشند.
همچنین، معاینات در مرزها نیز کافی نیستند زیرا هیچ یک از 44 نقطه ورود که گردش بالایی از جیث ورود مسافر به بورکینافاسو دارند، دارای تجهیزات محافظت بهداشتی لازم نبوده و تنها 23 درصد از آنها دارای اسکنر مخصوص ویروس کرونا هستند.
جری جوناس مباشا، هماهنگكننده سازمان بهداشت جهانی در بوركینا فاسو، گفت، «از آنچه كه ممکن است در هفته آینده یا دو هفته دیگر اتفاق بیافتد، بسیار نگران است.»

تلاش کنیا برای جلوگیری از شیوع ویروس
مقامات مسئول در نیجریه که فقط سه هفته پیش، اولین مورد ابتلاء به کرونا در کشورهای جنوب صحرای آفریقا را گزارش کرد، گفتند که اولین بیمار، مردی که بود که از ایتالیا آمده بود و اکنون آماده بازگشت به کشورش است.
در کنیا، مقامات بهداشتی در تلاش برای جلوگیری از شیوع ویروس، پاکسازی بازارهای شلوغ نایروبی را پی گرفتند.
در این چارچوب، سایمون کیمانی، رئیس شورای بهداشت عمومی کشو، گفت که این اقدامات، «به خاطر ما و به خاطر کشور» انجام میشوند.
بستن و ممنوعیت
بسیاری از کشورهای آفریقایی برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، مبادرت به بستن مدارس و دانشگاهها کرده و تجمعهای بزرگ را ممنوع کردند. ویروسی که بیش از 250،000 نفر را در سرتاسر جهان آلوده کرده و باعث مرگ بیش از 10،000 نفر شده است.
آفریقایجنوبی که بیشترین شمار آلودگی به کرونا را در کشورهای جنوب صحرای آفریقا به ثبت رسانده ، شناسائی 38 مورد جدید را تأیید کرد که بدین ترتیب شمار موارد ابتلاء به ویروس در این کشور،به 240 مورد رسید.
نیجریه، پرجمعیت ترین کشور آفریقا، ده مورد جدید ابتلاء به کرونا از جمله سه مورد در ابوجا، پایتخت خود را تأیید کرد که مجموع مبتلایان این کشور را به 22 نفر رساند.