کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان سهشنبه 17 مارس اعلام کرد، خبرنگاران و رسانههای این کشور برای انجام وظیفه اطلاع رسانی، بطور مشخص از سوی مخالفان حکومت، مقامهای دولتی و زورسالاران با خشونت روبهرو هستند.
این کمیسیون به مناسبت «27 حوت روز ملی خبرنگاران» با نشر اعلامیهای نوشت: «رسانه رکن چهارم دموکراسی است، بنابراین برای بهبود وضعیت حقوق بشری افراد و نهادینه کردن ارزشهای دموکراتیک و پیروزی بر چالشهای موجود، باید خبرنگاران و رسانههای آزاد و مستقل از مصونیت قانونی و شغلی برخوردار باشند و مورد حمایت قرار گیرند».
براساس این اعلامیه، حق دسترسی به اطلاعات، از حقوق اساسی افراد است و خبرنگاران در عرصه اطلاعرسانی در شمار فعالان عرصه حقوق بشریاند.
در این اعلامیه آمده، خبرنگاران در کشورهای در حال بحران، از جمله در افغانستان، برای تأمین حق دسترسی به اطلاعات و بهویژه تهیه گزارش از وضعیتهای حقوق بشری و نقض گسترده آن، همواره با چالش روبهرو اند.
در این اعلامیه ذکر شده: «یافتههای کمیته مصئونیت خبرنگاران نشان میدهند که هرچند خشونت بر خبرنگاران در سال 2019 نسبت به سال 2018 کاهش بسیار اندکی یافته است، اما موارد خشونت بر خبرنگاران حاکی است که خشونت بر آنها، همچنان چالشی عمده برای جامعه خبرنگاری دانسته میشود و این کاهش اندک هرگز به معنای بهبود وضعیت خبرنگاران و رسانهها در برابر تهدیدهای موجود نیست».
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گفته است، بیثباتی سیاسی، ناامنی گسترده، فساد و نبود ارادۀ سیاسی به منظور رفع چالشهای موجود از سر راه فعالان رسانهای، از عوامل مهم استمرار خشونت با آنها اند.
قابل ذکر است که افغانستان از جمله کشورهای خطرناک، ناامن و مرگبار برای خبرنگاران و فعالان رسانه ای گفته شده است.