برنده جایزه نوبل ادبیات، به دلیل انتقاد از عملکرد چین هنگام شناسایی ویروس کرونا در این کشور، با خشم سفارت چین در پرو مواجه شد.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، سهشنبه 17 مارس 2020، «ماریو وارگاس لوسا»، برنده جایزه ادبیات پرو، روز گذشته، مقالهای را برای روزنامه «ال پیس و لارپوبلیکا» در پرو نوشت که در آن گفته بود، اگر چین دموکراسی داشت، شیوع کروناویروس در این کشور متفاوت بود.
برنده جایزه نوبل ادبیات سال 2010 گفت: «به نظر نمیرسد کسی تردید کند که اگر چین یک کشور آزاد و دموکراتیک بود نه یک دیکتاتوری، آنچه در جهان پیش آمد، رخ نمیداد».
سفارت چین در پرو، با صدور بیانیهای به این اظهارنظر واکنش نشان داد. در این بیانیه آمده است: «ما به آزادی بیان احترام میگذاریم اما این به معنای پذیرش افترا و اظهارنظرهای خودسرانه نیست».
این سفارتخانه از ماریو وارگاس لوسا به عنوان یک چهره محبوب خواست تا از ابراز «عقاید غیرمسئولانه و تعصبآمیز» که هیچ هدفی ندارد، خودداری
کند.
وارگاس لوسا، 83 ساله، در مقاله خود خاطرنشان كرد: «حداقل یك پزشك معتبر و شاید چند نفر، این ویروس را مدتها پیش از گسترش آن، تشخیص دادند، اما دولت چین به جای انجام اقدامات پیشگیرانه، سعی كرد اطلاعات را پنهان كند و صداها را خاموش كند، مانند همه دیکتاتوریها که سعی در
خنثی کردن اطلاعات دارند».
وارگاس لوسا همچنین منشاء این ویروس را در چین دانست که سفارت این کشور این موضوع را رد و تاکید کرد که «سازمان بهداشت جهانی (WHO) تاکنون نتوانسته است منشاء COVID-19 را شناسایی کند».
اعتقاد بر این است که منشاء این ویروس در یک بازار حیوانات زنده در ووهان، مرکز استان هوبئی چین بوده است. چین نخستین بار در اواخر ماه دسامبر سال 2019، درباره یک نوع ذاتالریه غیرعادی که در ووهان تشخیص داده بود، به سازمان بهداشت جهانی اطلاع داد.
یک هفته بعد، مقامات چین اعلام کردند ویروس جدیدی را شناسایی کرده اند. یک هفته پس از آن بود که اولین پرونده گزارش شده در خارج از چین، در تایلند، ظاهر شد.
با این حال، برخی از مقامات چینی در حال ترویج نظریه توطئه هستند، مبنی بر اینکه منشاء ویروس جدید در ایالات متحده بوده است.
ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، هفته گذشته توئیت کرد که «این ممکن است ارتش آمریکا باشد که همهگیری را به ووهان رسانده است».