انجمن صنفی روزنامهنگاران: هنوز از جریان آزاد اطلاعرسانی درباره کرونا جلوگیری میشود
انجمن صنفی روزنامهنگاران تهران، با انتشار بیانیهای، جریان آزاد اطلاعرسانی را مانع ایجاد «پنهانکاری ناخواسته» یا «خوشبینی نابخردانه» دانست و اعلام کرد که حتی اکنون که ابعاد ماجرا روشن شده، هنوز به رسانهها اخطار میدهند و از جریان آزاد اطلاعرسانی درباره شیوع بیماری کرونا جلوگیری میشود.
انجمن صنفی روزنامهنگاران تهران، در بیانیهای که روز 11 اسفندماه 1398 منتشر کرده، از فقدان آزادی عمل رسانهها در اطلاعرسانی درباره شیوع کرونا، انتقاد کرد.
در ابتدای این بیانیه آمده است: «اگر نظام رسانهای آزاد و کارآمد وجود میداشت، به احتمال فراوان روزنامهنگاران و مردم عادی و کارشناسان میتوانستند شواهد کافی از حضور ویروس کرونا را بسیار پیش از فوت دو بیمار نخستین در اختیار افکار عمومی قرار دهند و خیلی زودتر مانع از شکلگیری این پنهانکاری ناخواسته یا خوشبینی نابخردانه شوند».
در بخش دیگر این بیانیه آمده هزینه عدم جریان آزاد اطلاعات در ایران به جان مردم تحمیل شده است: «این هزینهای است که به دلیل فقدان فضای آزاد رسانهاط بر جامعه و کشور تحمیل میشود».
انجمن صنفی روزنامهنگاران تهران، با اشاره به آمار رسمی اعلام شده از جان باختگان و مبتلایان بیماری کرونا افزود: «هنوز از جریان آزاد اطلاعرسانی جلوگیری میشود، اکنون که ابعاد ماجرا روشن شده، کماکان با این مشکل مواجه هستیم و به رسانهها اخطار میدهند که چرا فلان مطلب نوشته شده است، در حالی که واقعیت ماجرا گستردهتر از این است و همین سیاستها موجب افزایش گرایش مردم به رسانههای غیررسمی میشود و اخبار و تحلیلهای خلاف واقع در رسانههای غیررسمی مثل ویروس در حال انتشار است».
این نهاد صنفی یادآور شد که وزارت بهداشت و سایر نهادها، لازم است که محدودیتهای اطلاعرسانی و دسترسی خبرنگاران را در کسب خبر و تهیه گزارش به طور کامل مرتفع کنند و هیچ مانعی درکسب و انتشار خبر و تحلیل و گزارش ایجاد نکنند.
در حالی که از نبود آزادی بیان در رسانههای ایران به شدت انتقاد میشود، پلیس ایران با اطلاعرسانی حتی در فضای مجازی خصوصا در رابطه با موضوعی که حساسیت افکار عمومی را در پی داشته باشد، برخورد قهری میکند. خبرگزاری فارس، 27 فوریه گزارش داد وحید مجید، رئیس پلیس فتا ناجا اعلام کرد که «فضای مجازی» ایران رصد میشود.
او از تشکیل کارگروه ویژه برای مقابله با شایعهسازان فضای مجازی با موضوع کرونا خبر داد و گفت که 24 نفر در این رابطه بازداشت و 118 نفر از کاربران نیز مورد تذکر و ارشاد قرار گرفتند.
او تهدید کرد که در صورت مشاهده هرگونه موارد محتوایی شامل «فیلم، خبر و عکس» که به گفته او حاوی مطالب «شایعه و کذب به قصد ایجاد تشویش اذهان عمومی و افزایش نگرانی در جامعه» باشد پیگیری قانونی را در پی خواهد داشت و با «متخلفان» برخورد میشود.