والاستریتژورنال: نیروهای آمریکا برای مقابله تهدیدهای ایران به سعودی بازمیگردند
حدود 17 سال پس از آنکه آمریکا تعداد زیادی از پرسنل نظامی خود را از کشور پادشاهی سعودی خارج کرد، اکنون واشینگتن بار دیگر با قدرت و با شمار بیشتری نیروهای خود را به این کشور بازمیگرداند.
به گزارش سایت روزنامه والستریتژورنال، در پایگاهی در حدود 60 مایلی جنوب شرقی ریاض که از چادرهای صحرایی ساخته شده است، حدود 2500 پرسنل نظامی آمریکایی در پایگاه نظامی شاهزاده سلطان در حال آزمایش پرتاب موشکی پاتریوت و به پرواز در آوردن جنگندههای اف 15 و اف 16 هستند.
در این گزارش آمده است كه بازگشت نیروهای آمریكایی پس از غیاب تقریبا دو دهه، بیانگر نگرانی اغلب کشورهای منطقه از تهدیدهایی فعلی هستند که رژیم ایران منطقه را با آنها روبهرو کرده است.
ژنرال جان واکر فرمانده نیروی هوایی یگان 378 در پایگاه میگوید: «ما با یک دشمن باهوش روبهرو هستیم که برای بقای خود کل منطقه را بحرانزده و با نزاعی حقیقی درگیر کرده است، آنها این بازی را خوب انجام میدهند».
استقرار نیروهای آمریکایی در پایگاه شاهزاده سلطان، تغییر وضعیت حضور نظامی آمریکا در منطقه در راستای سیاست جدید دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای مقابله با ایران و تصمیم وی برای خروج برخی از سربازانش از سوریه، همه حکایت از رویکردی جدید از سوی واشینگتن در قبال ایران دارد.
این روزنامه نوشت برغم تعهد ترامپ به عقبنشینی از خاورمیانه اما او اکنون هزاران سرباز اضافی را به منطقه اعزام کرده است.
آخرین باری که نیروهای آمریکایی در آن پایگاه مستقر شدند، در سال 2003 بود. یعنی یک دهه پس از اعزام بیش از نیم میلیون سرباز آمریکایی برای خارج کردن صدام حسین از کویت در سال 1990.
در آن زمان بود که اسامه بن لادن رهبر القاعده، حملات نظامی علیه اهداف غربی و دولتی در پادشاهی سعودی را آغاز کرد.
در سال 1996 در اثر وقوع انفجار در یک مجتمع مسکونی، 19 پرسنل نیروی هوایی ایالات متحده در سعودی کشته شدند. اگرچه مقامات آمریکایی بعدا ایران را مقصر دانستند، اما بن لادن در آن زمان حمله را تحسین کرد.
براساس نوشته این روزنامه یکی از موضوعات اصلی در مأموریت نیروهای آمریکایی که هم اکنون در سعودی حضور دارند، منع ازسرگیری دوباره حملات ایران، مانند حملات موشکی و پهپادی است که در سپتامبر 2019 تهران علیه تاسیسات نفتی سعودی آرامکو بکار برد و این امر تهدیدی بزرگ برای تأمین نفت در بازارهای جهانی ایجاد کرد.
ایالات متحده و سعودی ایران را به حمله به تاسیسات نفتی آرامکو متهم کردند اما ایران حوثیها را مسئول این هجوم دانست.
هجوم به ارامکو در دو منطقه بقیق و خریص در شرق سعودی به وسیله چند پهپاد و موشک کروز صورت گرفت.
مقامات دفاعی آمریكا هم اکنون میگویند كه آنها پدافند دفاعی سعودی را تقویت كردهاند به حدی كه میتواند از هرگونه حمله هوایی مانند مواردی كه در ماه سپتامبر رخ داد، جلوگیری كند، بخشی از این امر به دلیل استقرار چهار سیستم پدافند جدید موشکی آمریكایی از نوع پاتریوت از جمله در پایگاه شاهزاده سلطان است.
با این حال، برخی از مقامات دفاعی آمریکا میگویند، برغم صرف میلیونها دلار هزینه اما پاتریوت برای مقابله با موشکهای کروز و هواپیماهای بدون سرنشین که آرامکو را هدف قرار دادند خوب عمل نکرد.
سرهنگ دوم تام نوبل فرمانده گردان پدافند هوایی که شامل موشکهای پاتریوت در پایگاه است، گفت: «برغم اینکه هواپیماهای بدون سرنشین گران قیمت نیستند، تأثیر خسارتهایی که ممکن است به وجود آورد از آنچه ما فکر میکنیم بیشتر است، لذا مسئله به کارآمدی یا ناکارآمدی سیستم موشکی پاتریوت ندارد، بلکه از آن فراتر رفته است.»
سامانه موشکی ضدهوایی پاتریوت برای مقابله با موشکهای بالستیک که در زمان شلیک در سطح بالایی قرار میگیرند، ساخته شده، اما برای مواجهه با موشکهای کروز و پهپادهایی که در ارتفاع پرواز میکنند و در حملات ماه سپتامبر به تاسیسات نفتی سعودی مورد استفاده قرار گرفتند، نیست.
ایالات متحده پدافند هوایی پاتریوت را در جنگ اول خلیج در سال 1991به منظور رویارویی با موشکهای اسکاد عراق به پادشاهی سعودی تحویل دادند. بسیاری از سعودیها بازگشت نیروهای آمریکایی به کشورشان را تایید میکنند.
در حال حاضر نیروهای آمریکایی در پایگاه شاهزاده سلطان مستقر شده و این پایگاه به عنوان مرکز اصلی تمرکز آنها در نظر گرفته شده است. سعودیها جادهای برای ارائه خدمات به آمریکایی مستقر در این پایگاه ساختند .
در حال حاضر نیروهای آمریکایی، برق چادرهای نظامی را از طریق ژنراتورهای تولید کننده برق تامین میکنند.
در پی حمله هوایی ماه ژانویه گذشته آمریکا به کاروان حامل قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران در عراق و به قتل رساندن این فرمانده ایرانی، آمریکاییها با نگرانی از احتمال اقدام تلافیجویانه ایران، در اطراف پایگاه شاهزاده سلطان یک سد امنیتی ایجاد کردند.
طبق این گزارش مدت زمان بقای نیروهای آمریکایی در سعودی به سیاست منطقهای دو کشور و تحولات در آینده بستگی دارد.