سازمان مللمتحد، شامگاه پنجشنبه 20 فوریه، از سرگیری مذاکرات نظامی میان طرفین درگیری در لیبی با هدف اعلام آتشبس دائمی را یک روز بعد از اعلام خروج دولت الوفاق از این مذاکرات پس از بمباران بندر طرابلس، اعلام داشت.
جان العلم سخنگوی فرستاده سازمان ملل در امور لیبی، به خبرگزاری فرانس پرس گفت: «این گفتوگوهای غیرمستقیم با نظارت سازمان بینالمللی در ژنو ، از سر گرفته شد.»
سفارت آمریكا در طرابلس نیز به نوبه خود اعلام كرد كه دولت فائز السراج، مشاركت خود را در نشست نظامی 5 + 5 در ژنو از سر گرفت.
السراج عصر چهارشنبه 19 فوریه، پس از خروج تیم خود از مذاکرات آتشبس زیر نظر سازمان مللمتحد، ابراز یاس کرده و گفت که مطرح ساختن از سرگیری این مذاکرات، با واقعیتهای میدانی ابدا سازگاری ندارد.
در همین زمان، ارتش ملی لیبی چهارشنبه 19 فوریه، دستیابی به آتشبس با «تروریستها» و «مهاجمان ترکیه» را نامحتمل ارزیابی کرده و اظهار داشت که این نبرد، تقریباً یک سال است که آغاز شده و ادامه خواهد یافت.
دولت الوفاق، اواخر سهشنبه گذشته از مذاکرات آتشبس خارج شد. السراج در گفتوگو با خبرنگاران در بندر طرابلس، که روز سهشنبه هدف بمباران قرار گرفت، گفت که ابتدا باید«پیامی روشن از سوی همه طرفهای بینالمللی که سعی در گفتوگو با ما دارند»، وجود داشته باشد. او افزود: «این موضوع همچنین در مورد گفتوگوهای موازی صدق میکند که مسائل سیاسی و اقتصادی را مد نظر دارند.»
او همچنین با اشاره به احتمال ادامه جنگ گفت: «ما حامل پیامی بزرگتر از جنگ هستیم که همان دفاع از مردم خودمان است.»
از سوی دیگر احمد المسماری، سخنگوی ارتش ملی لیبی، عصر چهارشنبه 19 فوریه گفت که نیروهای وی تصمیم دارند، هیاتی را روانه ژنو کنند. اما وی افزود: «صلح، مذاکره، آتشبس با تروریستها و مهاجمان ترکیه در کار نیست و ما از رویای خود برای داشتن یک کشور با ثبات و برخوردار از امنیت، دست برنخواهیم داشت.»
دور دوم مذاکرات که در آن، افسران طرفین شرکت داشتند، روز سهشنبه در ژنو انجام گرفت که در پی نشست برلین بود که یک ماه پیش با مشارکت کشورهای مرتبط با این درگیری، منعقد شده بود.
سازمان ملل تأکید كرد، غسان سلامه فرستاده ویژه سازمان مللمتحد در امور لیبی، چهارشنبه 19 فوریه تلاش كرد تا هیئت «الوفاق» را نسبت به ماندن در ژنو و از سرگیری مذاكره غیرمستقیم، متقاعد سازد.
تا این لحظه، جلسات ژنو در دو سالن جداگانه برگزار شده است که سلامه به نوبت در حال حرکت میان آنهاست. قرار است دور دیگر مذاکرات سیاسی، هفته آینده در ژنو انجام شود.
نمایندگان دولت الوفاق و ارتش ملی لیبی در آغاز ماه فوریه، لزوم تبدیل ترک مخاصمه به آتشبس دائمی را مورد تاکید قرار داند اما به توافق در این مورد دست نیافتند.
سلامه روز سهشنبه تأکید کرد که «دستیابی به راهحل»، به مذاکرات چند هفتهای نیاز دارد.
شورای امنیت سازمان ملل در 12 فوریه، برای اولین بار از زمان آغاز عملیات ارتش ملی لیبی برای بازپس گیری طرابلس در آوریل 2019، قطعنامهای را تصویب كرد كه طی آن، خواهان برقراری «آتشبس دائمی» در لیبی شده است.
این در حالی است که سلامه تصریح کرد، این آتشبس، «پیش شرط لازم» برای گفتوگوی سیاسی میان لیبیاییها نیست، که قرار است از 26 فوریه، در ژنو آغاز شود.