روزنامه ایران اعلام کرد که سن کولبری در ایران به شدت کاهش یافته و به 13 سال رسیده است.
روزنامه دولتی ایران، دوشنبه 17 فوریه 2020، در گزارشی درباره کولبران در کردستان به گفتوگو با تعدادی از آنها پرداخته که کمتر از 18 سال سن دارند (چیزی حدود 13 سال) و همزمان با تحصیل به حمل بار در مسیرهای خطرناک کوهستانی و پرتگاهها برای کسب درآمد و تامین مخارج خانواده میپردازند.
در ادامه این گزارش، گفتوگویی با چند نوجوان کولبر انجام شده که اعلام میکنند برای تامین خرج تحصیل خود این کار را انجام میدهند و اگر این کار را نکنند به دلیل فقر شدید مالی دیگر نمیتوانند ادامه تحصیل دهند.
یکی از این نوجوانان کولبر به روزنامه ایران میگوید که «پنجشنبهها، جمعهها و روزهای تعطیل» به منظور تامین مخارج تحصیل، کار کولبری را انجام میدهد.

فؤاد حسنی ساوان، فعال مدنی در کردستان در این باره میگوید: «ما به خانههای زیادی که افراد آن درگیر کولبری هستند، سر زدیم و موارد زیادی را دیدیم، متأسفانه تعداد کودکانی که به کولبری روی میآورند، زیاد است و معمولاً از همان سن 13 سالگی شروع به کار میکنند».
او میافزاید: «اعتقاد داریم که کولبری کار انسان نیست چه برسد به اینکه کودکان با جثه ضعیفتر این کار را بکنند».
گفتنی است، تاکنون بارها اخبار تکاندهنده درباره وضعیت کولبران در کردستان ایران منتشر شده و علیرغم قول مسئولان برای رسیدگی به این موضوع تا این لحظه کولبری که یک شغل کاذب به شمار میآید به همان شکل در حال انجام است.
در اردیبهشتماه 1398، وزیر کشور ایران، از تصویب طرح جدیدی توسط دولت برای ساماندهی فعالیت کولبران در استانهای مرزی خبر داده بود.

عبدالرضا رحمانی فضلی در جلسه بررسی آخرین وضعیت بازارچه های مرزی ایران گفته بود: «باید براساس برنامهریزی دقیق تعداد کولبران واقعی که در استان های مورد نظر فعالیت دارند شناسایی شوند تا بر این اساس بتوان نسبت به حل مشکلات آنها اقدام کرد».
او از معاون امنیتی انتظامی این وزارتخانه خواست در جلسه مشترک با استانداران مرزی و دستگاههای مسئول ظرف یک هفته موانع پیش روی فعالیت کولبران در استانهای مورد نظر را بررسی و راهکارهای پیشنهادی را ارائه کنند.
فقر و بیکاری گسترده در مناطق مرزی غرب ایران باعث شده حتی کودکان نیز به سمت این کار کشیده شوند.
فرهاد و آزاد، دو برادر 14 و 17 ساله نیز که چندی پیش هنگام انجام این کار در اثر گرفتار شدن در کوهستان و سرمای شدید جان باختند از جمله این کودکان بودند.
بر اساس آمار ثبت شده در مرکز آمار سازمان حقوق بشری «هەنگاو»، طی 2018 و 2019، هفت کولبر زیر 18 سال به دلیل تیراندازی مستقیم نیروهای مرزبانی ایران، کشته سه نفر زخمی و دو نفر بر اثر گرسنگی و یخ زدگی جان باختند.