میزان کل بدهیهای خارجی ایران تا پایان آذر ماه سال جاری بالغ بر 9 میلیارد دلار شد.
خبرگزاری تسنیم روز پنجشنبه 13 فوریه 2020 در گزارشی به بررسی مجموع بدهیهای خارجی ایران پرداخته است. در این گزارش عنوان شىده «گزیده آمارهای اقتصادی در پایان آذر امسال نشان میدهد، میزان بدهی خارجی کشور از 9 میلیارد دلار عبور کرده است. بر این اساس میزان بدهیهای کوتاه مدت کشور حدود 1.5 میلیارد دلار و بدهیهای بلندمدت ایران نیز نزدیک به 7.5 میلیارد دلار است.»
تسنیم در ادامه نوشت «بر این اساس معادل یورویی بدهی خارجی ایران حدو 8.1 میلیارد یورو است.»
گفتنی است مجموع بدهی خارجی ایران تا پایان آذرماه سال جاری حدود 8.8 میلیارد دلار بوده است. البته مرور آمار ماه های قبل نشان میدهد که بدهی خارجی در آذرماه نسبت به فروردین ماه سال جاری کاهش یافته است.

بدهی خارجی دولتها یا استقراض آنها از کشورهای دیگر پدیدهای است که بیشتر در کشورهای در حال توسعه به چشم میخورد. دلیل آن که دولتها به سمت استقراض از خارج و افزایش میزان بدهیهای خارجی میروند، این است که معمولاً عدم تکافوی سرمایه و منابع داخلی، دولتها را مجبور به انجام چنین کاری میکند. نکته مهم این که تنها کشورهایی که در سطح کلان اقتصادی دارای مدیریت مناسبی هستند، میتوانند از استقراض خارجی به صورت بهینه استفاده کنند و به رشد اقتصادی دست یابند.
نگرانی عمده در زمینه استقراض خارجی این است که دولتها باید در دورههای آتی پاسخگوی اصل و سود این استقراضها باشند و اگر این منابع به درستی مدیریت و در زمینههای مناسبی به کار گرفته نشوند، در آینده نه تنها زمینه رشد اقتصادی را فراهم نمیکنند، بلکه به عنوان مانعی جدی بر سر راه رشد اقتصادی عمل خواهند کرد.
بدهیهای خارجی ایران معمولا وامها و دریافتهایی است که عمدتا از سوی بانک مرکزی از طریق منابع خارجی اعم از خصوصی یا دولتی تامین میشود و بهطور طبیعی تعهداتی را برای بازپرداخت اصل و سود آن در سررسیدهای مشخص ایجاد میکند.
مسئولیت این بدهی نیز با بانک مرکزی است و عمدتا دریافت و پرداخت از کانال این بانک انجام میشود ولی این بدان معنا نیست که بدهیهای خارجی به مصرف بانک مرکزی رسیده و توزیع آن در بخشهای مختلف انجام میشود.