وزارت خارجه فرانسه روز دوشنبه 10 فوریه 2020 در بیانیهای پرتاب ماهواره توسط ایران را محکوم و آن را در تضاد با قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد توصیف کرد.
به گزارش «خبرگزاری فارس»، وزارت خارجه فرانسه با صدور بیانیهای پرتاب ماهواره توسط ایران را محکوم کرده و گفت که این اقدام بر خلاف تعهدات بینالمللی ایران است.
در بیانیه وزارت خارجه فرانسه با اشاره به پرتاب ماهواره «ظفر» و همچنین رونمایی از موشک بالستیک تازه ایران، آمده است: «ایران، بر اساس بخشی از تعهداتش ذیل قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد، نمیتواند فعالیتهایی از جمله شلیک [موشک]، مرتبط با موشکهای بالستیک دارای توانایی حمل سلاح اتمی، انجام دهد.»
این بیانیه میافزاید: «توسعه برنامه موشکهای بالستیک ایران ثبات منطقهای را تضعیف کرده و بر امنیت اروپا اثر میگذارد. فرانسه از ایران میخواهد کاملا به تعهدات بینالمللی خود در این حوزه پایبند باشد.»
گفتنی است روز یکشنبه 9 فوریه، ایران برای سومین بار در فرستادن ماهواره به فضا، با شکست مواجه شد. به گفته یک مقام مسئول وزارتدفاع ایران، «ماهواره ظفر، آنگونه که برنامهریزی شده بود، به مدار نرسید.»
تلویزیون العالم درکانال تلگرام نوشت: «ایران اعلام داشت، ماهواره «ظفر» که به وسیله موشک به فضا پرتاب شد، در اثر بروز مشکل فنی، نتوانست به سرعت لازم دست یابد.»
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران پیشتر گفته بود که ماهواره ظفر امروز، یکشنبه 9 فوریه، در چهارچوب بخشی از برنامهای به فضا پرتاب خواهد شد که ایالات متحده آن را پوششی برای توسعه برنامه موشکهای بالستیک ایران تلقی میکند.
صدا و سیمای ایران نیز قبلا به نقل از محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات و فناوریاطلاعات عنوان داشت: «ماهواره ظفر امروز از سمنان با سرعت 7400 کیلومتر در ساعت به مدار پرتاب خواهد شد.»
ایران سال گذشته دستکم دو بار تلاش کرد تا ماهوارهای به فضا بفرستد اما هر دو بار؛ این تلاشها با شکست مواجه شد.
ایالات متحده میگوید که فناوری موشکهای دور برد بالستیک که برای در مدار قرار دادن ماهوارهها بکار گرفته میشود، همچنین میتواند برای پرتاب کلاهک هستهای نیز بکار رود. تهران منکر فعالیتهای ماهوارهای این کشور به هدف پوششدادن به توسعه برنامه موشکی خود بوده و تاکید دارد، «هرگز به دنبال سلاح هستهای نبوده است.»
شایان ذکر است که دولت ترامپ، رئیس جمهوری آمریكا پس از خروج واشنگتن از برجام در سال 2018، بار دیگر تحریمهایی را علیه ایران اعمال كرد.
ترامپ در آن زمان گفته بود، توافق هستهای، کفایت نمیکند زیرا مشتمل بر اعمال محدودیت برای برنامه موشکی تهران نیست.
روزنامه امریکایی «نیویورک تایمز» اخیرا به نقل از مقامات اطلاعاتی و نظامی آمریكا، فاش كرد كه ایران سرگرم سوء استفاده از هرج و مرج مداوم در عراق برای ساخت زرادخانه مخفی موشکهای بالستیک با برد كوتاه خود در عراق است که این راهبرد، در راستای ایجاد واهمه در خاورمیانه و پررنگ کردن توان نظامی ایران قرار دارد.
در گزارش این روزنامه آمده است، وجود زرادخانه موشكی در بیرون از مرزها، دولت ایران را از مزایایی در هرگونه رویارویی با آمریكا و متحدان منطقهای آن، برخوردار میسازد. در صورتی که آمریکا یا اسرائیل دست به بمباران ایران بزنند، محتمل است ارتش این کشور، مبادرت به استفاده از موشکهای مخفی شده در عراق، برای پاسخگویی به اسرائیل یا کشورهای خلیجی کند. صرف وجود این موشکها میتواند، عامل کمک به ایران در بازدارندگی این گونه حملات باشد.
مقامات اطلاعاتی آمریکا، شمای دقیقی از مشخصات موشکهای بالستیک را که ایران در داخل عراق مستقر کرده، فاش نکردهاند، اما موشکهای برد کوتاه، بردی بیش از 600 مایل دارند، به این معنی که اگر موشکی از حومه بغداد پرتاب شود، میتواند بیتالمقدس را هدف قرار دهد