در افتتاحیه اجلاس سران آفریقا در اتیوپی، موسی فکی، رئیس کمیسریای اتحادیه آفریقا، بر «ضرورت راه حل سیاسی در لیبی» تأکید کرد.
او از ایالاتمتحده خواست «سودان را از فهرست تروریسم، خارج کند.»
از سوی دیگر عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهوری مصر، به نوبه خود تأکید کرد که ادامه منازعهها و افزایش افراطگرائی و تروریسم، زمینه اصلی چالشهای فراروی قاره آفریقا را تشکیل میدهند.
او در سخنرانی خود در نشست اتحادیه آفریقا اظهار داشت که تلاش در راستای توسعه فراگیر در آفریقا، بدون نوسازی زیرساختها، عملی نخواهد بود و مصر در دوره ریاست خود در اتحادیه آفریقا، به مسئولیت خود عمل خواهد کرد.
سیسی با تأکید بر اینکه مصر، نقش خود را در حمایت از فعالیتها درسطح قاره آفریقا، حل مشکلات قاره و فعال کردن کلیه ابتکار عملها در راستای گسترش همکاری میان کشورهای این قاره، ادامه خواهد داد، افزود: «ما از ارزش امنیت، حقوق خود و حفظ توانمندیهای مردم خود آگاهیم.»
عبدالمجید تبون، رئیسجمهوری الجزایر نیز در جریان اجلاس سران آفریقا اظهار داشت: «حل بحرانهای موجود در قاره ما باید از طرق صلح آمیز وبدون هرگونه دخالت خارجی صورت گیرد.»
او خاطرنشان كرد: «الجزایر، سهم موثری در برقراری صلح و امنیت در قاره آفریقا خواهد داشت.»
تبون در مورد بحران لیبی، فاش كرد كه «اوضاع جاری در لیبی، باعث نگرانی الجزایر است است و مردم لیبی به هیچ وجه، سزاوار مصائب ومشکلاتی نیستند که اکنون با آنها دست به گریبانند.»
دبیر کل اتحادیه عرب: افزایش خطرناک دامنه بحران لیبی
احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه کشورهای عربی، تأکید کرد پس از گذشت ده ماه از شعله ور شدن عملیات جنگی در اطراف طرابلس و نشانههای گوناگون حاکی از دخالت آشکار وعلنی خارجی، لیبی شاهد تشدید جدی بحران است.
او در سخنرانی خود در جلسه افتتاحیه اتحادیه آفریقا، اظهار داشت: «اتحادیه عرب با همکاری اتحادیه آفریقا قادر است لیبی را از بحران خود، بیرون آورده و از روند فراگیر آشتی ملی میان مردم این کشور، حمایت کند.»
دبیر کل اتحادیه عرب، خواستار تحکیم آتشبس موجود و رسیدن به تدابیر دائمی برای آتش بس، نظارت بر آتش بس و متوقف کردن هرگونه مداخله خارجی در موضوع لیبی گردید.
ابوالغیط در ادامه، خواستار اجرای روندهای توافق شده امنیتی، سیاسی و اقتصادی در اجلاس برلین، مطابق با شروط کلی توافقنامه صخیرات، در چارچوب نقش رهبری کننده سازمان ملل شد.
او با تاکید بر اینکه روند جامع توسعه، نمیتواند جدا از برپائی پایههای امنیت و ثبات در قاره آفریقا آغاز شود، خواستار افزایش اقدام مشترک برای مقابله با چالشهای امنیتی و ریشههای بحرانهای سیاسی گردید که موجبات بیثباتی کشورها و ایجاد اختلال در برنامههای توسعه پایدار در این منطقه را فراهم میآورند.
از سوی دیگر آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان مللمتحد نیز عنوان ساخت: «مبارزه با تروریسم در آفریقا، شرط اساسی برای دستیابی به توسعه پایدار است» او افزود: «مشارکت بین المللی با آفریقا، بسیار حائزاهمیت است.»
خاموش کردن سلاحها و زمینهسازی توسعه در آفریقا
سی و سومین اجلاس عادی سران آفریقا با شعار «خاموش کردن تفنگها و فراهم ساختن شرایط برای توسعه آفریقا»، امروز یکشنبه 9 فوریه در آدیس آبابا پایتخت اتیوپی، کار خود را آغاز کرد.
فکی، ریاست کمیسریای اتحادیه آفریقا با تأکید بر این امر که «قاره آفریقا به شدت به آزادی نیاز دارد»، خاطرنشان ساخت: «تنشها در قاره آفریقا بر کشورهای عضو اتحادیه، تأثیر می گذارد.»
فکی در مورد پرونده خاورمیانه، افزود: «ما نگرانیم که طرح آمریكا کمکی به حل مناقشه فلسطین و اسرائیل نكند.»
رئیس کمیسریای اتحادیه آفریقا درمورد ویروس کرونا، «همبستگی قاره آفریقا با چین» را اعلام داشت.
فکی در ادامه، نسبت به تمایل و گرایش نسل جوان آفریقا به افراطگرایی، ابراز نگرانی کرد.
در جریان جلسه افتتاحیه، عبدالفتاح السیسی رئیسجمهوری مصر، ریاست اتحادیه افریقا را به سیریل رمپوزا رئیسجمهوری آفریقای جنوبی واگذار نمود.
اجلاس امسال با حضور گسترده آفریقایی و بینالمللی برگزار میشود و بسیاری از موضوعات، از جمله اصلیترین آنها در مورد ابتکار عمل «خاموش کردن سلاحها» در آفریقا و فراهم ساختن شرایط برای توسعه آن، علاوه بر «تروریسم»، بحران لیبی و توسعه زیرساختها در آفریقا، در دستور کار قرار دارند.
در جلسه شورای صلح و امنیت آفریقا، اندکی پیش از اجلاس سران آفریقا در آدیس آبابا، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، عنوان کرد: «جنگ لیبی در ورود گروههای تروریستی و گسترش سلاح در این کشور، نقش داشته است.
گوترش گفت که تشدید خشونت، مانع ادامه تحصیل بیش از 400 هزار دانشآموز شده است.

دبیر کل سازمانملل همچنین بر لزوم یافتن راهحل بنیادین برای بحران لیبی تأکید کرد که به بیان او، بحرانی بسیار دشوار است.
از طرفی، موسی فکی، رئیس کمیسریای اتحادیه آفریقا، خواستار توقف مداخلات خارجی در لیبی شد.
این در حالی است که عبدالفتاح السیسی رئیسجمهوری مصر تاکید کرد، انتقال مزدوران از سوریه به لیبی، پی آمدهای جدی برای کشورهای همسایه لیبی در برخواهد داشت.

رئیس جمهوری مصر، احزاب منطقه ای را به نقض و خروج از توافق بینالمللی بدست آمده در جریان کنفرانس اخیر برلین پیرامون بحران لیبی، متهم کرد.
او گفت که ثبات امنیتی در لیبی، جز در سایه ایجاد فضای لازم برای حل و فصل مسالمتآمیز بحران، تامین نخواهد شد که بتواند نقطه پایانی بربه حاشیه راندن مسائل برخی مناطق لیبی نهاده و امکان توزیع عادلانه ثروت و قدرت را فراهم کند.
سیسی همچنین خواستار بازسازی نهادهای کشوری در لیبی شد که قادر به انجام مسئولیتهای خود در قبال شهروندان بوده و نقش و مسئولیت خویش را در کنترل مرزهای برخوردار امنیت لیبی و جلوگیری از تهدید امنیت کشورهای همسایه آن از خاک لیبی، ایفا کند