جیمز جفری فرستاده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور سوریه، روز چهارشنبه 5 فوریه، اظهار داشت، کشورش از شدت گرفتن تنش در ادلب ناشی از حمله نیروهای رژیم سوریه با حمایت روسیه و همراهی شبه نظامیان حزب الله لبنان و ایران، به شدت نگران است.
جفری در گفتوگو با خبرنگاران، بار دیگر از مسكو خواست تا سیاستهای خود را در ارتباط با بحران سوریه تغییر دهد.
او افزود: «این یک درگیری خطرناک است که باید پایان یابد. روسیه باید سیاستهای خود را تغییر دهد.»
جفری گفت: «ما نه تنها روسها بلکه ایرانیها و حزب الله لبنان را نیز میبینیم که به طور فعال از حمله رژیم سوریه حمایت میکنند.ما نمیدانیم که هدف از این عملیات صرفا، سیطره یابی بر جاده ام 4 و ام 5 است یا از این حد فراتر خواهد رفت».
اظهارات جفری اشاره است به دوبزرگراه استراتژیک است که حلب را به حماه و لاذقیه در ساحل مدیترانه، مرتبط میسازد.
جفری افزود:«روسها به طور فزایندهای شرایط توافق دوجانبه خود با ایالات متحده را برای جلوگیری از درگیری در شمال شرقی سوریه، نقض میکنند.
به نظر جفری حمله اخیر در ادلب و حلب، اقدامی از سوی مسکو با هدف به چالش کشیدن حضور ایالات متحده آمریکا در منطقه بود.
جفری در تلاش برای فشار آوردن به رژیم اسد و متحد آن روسیه برای پایان دادن به حمله در استان ادلب، تهدیداتی را در خصوص تحریم علیه رژیم سوریه، مطرح ساخت.
او بدون اینکه مشخص کند چه جهتی هدف تحریمها قرار خواهد گرفت، گفت: «ما در حال بررسی تحریمهای جدید هستیم».
اظهارات جفری حاوی تهدیدی ضمنی علیه رژیم اسد است.
به گفته جفری، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا با توجه به بخشنامه ریاست جمهوری مصوبه سال گذشته، این قدرت را دارد كه تحریمهایی را علیه افرادی كه از روند سیاسی به ویژه آتشبس، پشتیبانی نمیكنند، اعمال کند.
جفری افزود: «به همین دلیل ما در حال بررسی اقدامی هستیم که قادر به انجام آن در وضعیت کنونی هستیم. ما از ترکها میپرسیم که به چه شکل میتوانیم در تبادل آتش کنونی میان رژیم اسد و نیروهای ترکیه در شمال سوریه به آنها کمک کنیم.»
نیروهای رژیم سوریه از ماه دسامبر گذشته با حمایت روسیه حملات خود را علیه مناطق ادلب و طراف آن افزایش دادند. این عملیات بیش از سه میلیون سوری را از خانه و کاشانه خود متواری کرد. نیمی از این آوارگان از استانهای دیگر که از مناطق تحت کنترل شبه نظامیان «هیئه تحریر الشام» به ادلب فرار کرده بودند.
به گزارش دیدبان حقوق بشر سوریه، نیروهای رژیم اسد روز، چهارشنبه 5 فوریه، وارد شهر سراقب شدند. سراقب منطقه سوق الجیشی شمال غربی سوریه قلمداد میشود، زیرا این مکان نقطه تقاطع میان دو شاهراه بین المللی است که چندین استان سوریه را به هم وصل میکند.
پیشروی نیروهای رژیم یک هفته پس از نبردهای شدید و گلوله باران مناطق اطراف این شهر و اعمال کنترل آن بر شهر معره النعمان از چهارشنبه گذشته بود که دومین شهر بزرگ استان ادلب است.