گزارشی آمریکائی: داعش برغم کشته شدن البغدادی توانمندیهای خود را حفظ کرده است
روز سه شنبه 5 فوریه، گزارشی از سوی ستاد مستقل آمریکایی منتشر شد مبنی بر اینکه داعش، علیرغم کشته شدن «ابوبکر البغدادی» رهبر خود ، توانمندیهایش را در سوریه حفظ کرده است. این گزارش هشدار میدهد که خروج احتمالی نیروهای آمریکا از عراق، «به احتمال زیاد» منجر به تجدید حیات افراطگرایان خواهد شد.
در گزارش دفتر بازرس کل پنتاگون که نهادی مستقل و مامور اجرای تحقیقات داخلی است، عنوان شده مرگ البغدادی در اواخر سال گذشته طی عملیات نیروهای ویژه آمریکایی در سوریه، بر توانمندیهای این سازمان افراطگرا، تأثیر کاهنده نگذاشته است.
البغدادی،( 48 ساله ) از سال 2014، رهبری دولت اسلامی را در دست داشت و در صدر لیست افراد تحت تعقیب جهان قرار داشت. او رهبری باصطلاح دولت خلافت را در مساحتی گسترده از خاک عراق در دست داشت اما پس از فروپاشی این باصطلاح خلافت، سازمان داعش، اجرای عملیات زیرزمینی را در پیش گرفت.
البغدادی در 27 اکتبر در جریان عملیات نیروهای ویژه آمریکایی در استان ادلب در شمال غربی سوریه، کشته شد و این سازمان سپس، انتصاب ابو ابراهیم الهاشمی القریشی به عنوان جانشین البغدادی را اعلام داشت.
حضور قدرتمندانه داعش در سوریه
در این گزارش به نقل از فرماندهی مرکزی آمریكا؛ مسئول نیروهای آمریكایی در خاورمیانه، آمده است كه داعش، «پیوستگی و انسجام خود را حفظ كرده وساختار رهبری آن، دست نخورده باقی مانده و شبکههای مخفی این سازمان در شهرها ومناطق روستائی سوریه، کماکان حضور دارند.»
فرماندهی مرکزی آمریكا و دستگاه اطلاعاتی نظامی، هر دو به این جمعبندی رسیدهاند که مرگ البغدادی، «باعث افت فوری توانمندیهای عملیاتی داعش در عراق و سوریه، نشده است.»
گفتنی است دامنه تنشها میان واشنگتن و تهران، ماه گذشته به خاک عراق نیز کشیده شد، به طوری که ایالات متحده، قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران را در 3 ژانویه در بغداد به قتل رساند و تهران نیز در پاسخ، دو پایگاه محل حضور سربازان آمریكایی در عراق را هدف موشکباران خود قرار داد.
به دنبال کشته شدن سلیمانی، نیروهای آمریکایی در عراق، عملیات خود علیه داعش را به حالت تعلیق درآوردند تاحمایت از حدود 5.200 سرباز آمریکایی مستقر در عراق را در کانون توجه و اهتمام خود داشته باشند.
نیروهای ائتلاف به رهبری ایالات متحده از سال 2014، آموزش و پشتیبانی هوایی را برای نیروهای عراقی، به هدف کمک به آنها در نبرد با داعش، فراهم کرده است، اما توقف این عملیات بدان معنی است که امکان اجرای عملیات یا حملاتی از سوی این نیروها، وجود ندارد.
پارلمان عراق به خروج نیروهای آمریکایی از این کشور، رای داد، اما واشنگتن با این مصوبه، مخالفت ورزید. نیروهای عراقی با همراهی نیروهای ائتلاف به رهبری ایالات متحده، در اواخر ژانویه گذشته، عملیات خود را علیه جهادگران از سر گرفتند.