ژاپن از اعزام یک ناو جنگی و دو جنگنده به منطقه دریای عمان خبر داد
ژاپن روز یکشنبه 2 فوریه 2020 اعلام کرد، یک ناوشکن را برای حمایت و حفاظت از کشتیهای تجاریاش در منطقه خلیج از بندر توکیو به سوی آبهای خلیج عمان اعزام کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ژاپن ناو جنگی «تاکانامی» به همراه 200 رزمجو و دو جنگنده از نوع «بی 3 سی » برای گشتزنی، حمایت و حفاظت از آزادی کشتیرانی به منطقه دریای عمان اعزام کرده است.
این اقدام ژاپن با هدف پیوستن به ائتلاف تحت رهبری ایالات متحده آمریکا در منطقه برای حفاظت از خطوط کشتیرانی صورت میگیرد.
پیشتر دولت شینزو آبه نخست وزیر ژاپن اعلام کرده بود، آماده است با استفاده از قدرت نظامی برای محافظت از کشتی های آسیب پذیر موافقت کرده است، این تصمیم برای کشور ژاپن که براساس قانون اساسیاش حق استفاده از نیروی نظامی برای حل و فصل اختلافات بین المللی را از دولت منع میکند، کمی جنجال برانگیز به نظر میرسید.
به گفته «یوشیهید سوگا» سخنگوی دولت ژاپن، این مجموعه در واقع شامل یک ناوشکن اطلاعاتی و یک جفت هواپیمای گشت دریایی خواهد بود. وی با بیان اینکه 90 درصد از صادرات نفت ژاپن از منطقه دریای عمان عبور میکند در ادامه افزود: «این مأموریت برای تضمین صلح و ثبات در خاورمیانه و همچنین اطمینان از ایمنی کشتیهایی است که برای ژاپن کار میکنند».
پیشتر ژاپن از شرکت در ائتلاف چند ملیتی محافظت از کشتیرانی در خلیج که توسط آمریکا تشکیل شد موضعی رسمی نداشت اما در عین حال اعلام کرد که خود اقداماتی را در این زمینه صورت خواهد داد.
روز جمعه سخنگوی وزارت دفاع ژاپن به خبرگزاری فرانسه گفت که فعالیتها و اقدامات مربوط به گشت زنی ژاپن در تنگه هرمز انجام نمیشود، بلکه قرار است نیروهای ارتش ژاپن با عنوان نیروهای دفاع از خود، در دریاهای مرتفع در خلیج عمان، شمال دریای عمان و همچنین خلیج عدن فعالیت کنند.
طبق این گزارش، این نخستین تصمیم از این نوع توسط توکیو است که از زمان تصویب قوانین دفاع جدید در ژاپن در سال 2016 صورت میگیرد.
این مأموریت قرار است برای یک سال به طول انجامد و احتمال تمدید آن وجود دارد.
تشکیل ائتلاف برای حفاظت از خطوط کشتیرانی در دریای عمان پس از آن صورت گرفت که در سال جاری میلادی حملاتی به تانکرهای نفتی در آبهای بینالمللی خلیج از جمله به یک کشتی ژاپنی شد. همچنین تأسیسات نفتی آرامکو در ریاض نیز مورد حمله موشکی قرار گرفت.
پادشاهی سعودی، آمریکا و همچنین دیگر کشورهای غربی، جمهوری اسلامی ایران را عامل این حملات میخوانند. هرچند تهران تاکنون دست داشتن در جنین حملاتی را انکار کرده است.
بحران در خاورمیانه از نیمه اوائل سال 2019 میلادی یعنی از زمان حمله به نفتکشها در سواحل امارات متحده عربی آغاز شد . ایران به این حملات از جمله حمله به آرامکو و توقیف کشتیهای از جمله نفتکش بریتانیایی در نزدیکی تنگه هرمز متهم است.