روزنامه‌نگار بازداشت شده از سوی سپاه: در تهران همه احساس می‌کنند اسیرند

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

«من حضور صدها چشم الکترونیکی را حس می‌کردم. دوستانه ترین چهره‌هایی که هر روز به من صبح بخیر می‌گفتند، ممکن بود چهره‌های خبرچین‌ها باشند. در تهران وضعیت به این شکل است، همه احساس می‌کنند، اسیر شده اند.»

روزنامه‌نگاری بریتانیایی با این سخنان، شرایط خود را خلاصه کرد که بنا بر دستور سپاه، ماه‌ها بدون این‌که بفهمد به کدام دلیل، در پایتخت ایران در بازداشت بسر برد.

جزئیات از این قرار است، بر اساس آن‌چه که در روزنامه‌ بریتانیایی «دی اکونومیست» در شماره چهارشنبه 29 ژانویه آن، منتشر شده، نیکلاس پلهام، روزنامه‌نگار بریتانیایی که برای این مجله مطلب می‌نوشت، فاش کرد، به مدت هفت هفته در ایران، بدون وارد شدن رسمی هر گونه اتهام و برغم داشتن گذرنامه معتبر قانونی، بازداشت شده بود.

اقدامی عجیب ... و بی دلیل

نیکلاس پلهام ، خبرنگار مجله «دی اکونومیست» در خاورمیانه، نوشت که در ژوئیه گذشته، در یک سفر یک هفته‌ای با پاسپورت روزنامه‌نگاری، راهی ایران شد ولی به اجبار، وادار شد به مدت هفت هفته در ایران بماند، اما نکته عجیب این بود که به او، آزادی آمد در سطح شهر تهران را داده بودند.!!

علاوه بر این ، او در پاسخ به پرسش‌های خبرگزاری فرانسه درمورد ایرادهای وارده بر وی یا جهاتی که دستور چنین اقدامی را داده بودند، گفت: «من هیچ نظر خاصی ندارم، این امور را شما باید از ایرانی ها بپرسید.» پلهام افزود: «روشن است که دستگاه‌های گوناگونی دخیل بودند که با یکدیگر نیز سازگاری نداشتند. بهرحال منطق آنها به صورت معمائی برای من باقی مانده است.»

مأموران اطلاعات سپاه، پلهام را در روزی که قرار بود از کشور خارج شود، بازداشت کردند، اما او نه دستگیر شد و نه اتهامی به وی زده شد.

او در مقاله خود که سرتیتر اصلی شماره تازه این مجله است، نوشت: «من در یک بازی سیاسی گیر افتادم که بسیار فراتر از توانایی‌هایم برای تأثیرگذاری بر آن بود».

او همچنین توضیح داد که پاسپورتش مصادره شد، اما از آزادی تردد در تهران، رفتن به محله‌های یهودی نشین تهران، گپ‌زدن با ایرانی و حضور در جشن‌های عروسی، برخوردار بود. پلهام افزود: «مطمئنا،ً آزادی کاملی نداشتم. من خود را وادار به رعایت انضباطی درونی نسبت به رژیم کرده وتبدیل به زندانبان وناظر خود شدم و از عواقب بروز هرگونه خطایی، آگاهی داشتم.»

همه احساس اسیری می کنند

پلهام در توصیف شرایط خود نوشت: «من حضور صدها چشم الکترونیکی را حس می‌کردم. دوستانه‌ترین چهره‌هایی که هر روز به من صبح بخیر می‌گفتند، می‌توانستند چهره‌های خبرچین‌ها باشند. من نمی‌توانستم از ایران خارج شوم. در تهران وضعیت به این شکل است، راه‌هایی باز شده و دیگر جاده‌ها بسته می‌شوند. همه این احساس دارند که اسیر شده اند.»

این مشکل نهایتا با پرداخت جریمه دویست دلاری بخاطر پایان صلاحیت گذرنامه‌اش، پایان گرفت.

نکته قابل توجه این است که از زمان خروج یک جانبه ایالات‌متحده از برجام و اعمال دوباره تحریم‌های شدید علیه تهران، دستگیری‌های بیگانگان، به ویژه دو ملیتی‌ها درایران، دو برابر شده است.

گفتنی است که ایران از ژوئن سال 2019، رولاند مارشال پژوهشگر فرانسوی مرکز تحقیقات بین‌المللی دانشگاه علوم سیاسی پاریس و فریبا عادلخواه همکار فرانسوی-ایرانی او را بازداشت کرده است.

بیشترین بازدید موضوعات مهم