سازمان انرژی اتمی: ذخایر اورانیوم ایران از مرز 1200 کیلوگرم عبور کرد
دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد که بعد از گام پنجم، ذخایر اورانیوم زیر پنج درصد در این کشور از مرز 1200 کیلوگرم عبور کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری فارس، شنبه 25 ژانویه 2020، علیاصغر زارعان، همزمان با بازدید جمعی از مقامات از سایت غنی سازی فردو، اعلام کرد که در این سایت، قبل از برجام 696 ماشین سانتریفیوژ غنی سازی انجام میداده، ولی هم اکنون 1044 ماشین فعال تولید اورانیوم میکند.
او وزن اورانیوم خارج شده از ایران را حدود 8.5 تن دانست که به کشور روسیه تحویل شده است و در ازای آن، 400 تن کیک زرد یا U3O8 دریافت شده که مواد اولیه تولید اورانیوم غنی شده است.
زارعان در ادامه گفت: «هم اکنون بعد از گام پنجم، ذخایر اورانیوم تولید شده از مرز 1200 کیلوگرم گذشته است که با سرعت تمام به ذخایر اورانیوم غنی شده اضافه میشود».
پیش از این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ذخیره اورانیوم غنی شده ایران را اندازهگیری کردهاند و اعلام کردند که وزن این مواد، از 300 کیلوگرم عبور کرده است.
در واکنش به اقدامات ایران در کاهش تعهدات برجامی، آلمان، بریتانیا و فرانسه با تشکیل نشستی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به شکل مکرر، تعهدات خود را در قالب برجام نقض کرده است، مکانیزم ماشه را فعال کردند که به معنای رجوع پرونده اتمی ایران به کمیسیون مشترک برای طرح نگرانیها از «عدم پایبندی ایران» به تعهداتش در برجام است اما پس از آن، «جوزف بورل، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیهای اعلام کرد که طرفهای برجام بر تعهد خود برای حفظ این توافق تاکید و درباره جدول زمانی مکانیسم حل اختلاف توافق کردهاند.
مقامات اتحادیه اروپا پیش از این، ابراز امیدواری کردند که ایران راهحل دیپلماتیک را در پیش بگیرد.
دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، با بیان اینکه «هم اکنون اگر نظام تصمیم بگیرد، سازمان انرژی اتمی به عنوان مجری، توان غنی سازی اورانیوم با هر درصد از غنا را خواهد داشت»، اظهار کرد: «فردویی که دشمن به دنبال تعطیلی آن بود هم اکنون مجموعه ساخت و تولید تجهیزات خلاء و همچنین راه اندازی مرکز مهندسی مواد که با آزمایشگاههای متعدد مشغول به فعالیت است و عملیاتی کردن فاز اول فناوری ایزوتوپهای پایدار را در کارنامه درخشان خود دارد».
دستیار ویژه علیاکبر صالحی با بیان اینکه «قبل از برجام، در حوزه تحقیق و توسعه حدود پنج ماشین در مراحل مختلف تحقیق، گازدهی و توسعه داده میشدند»، اعلام کرد که از چهار سال گذشته تاکنون این پنج نسل به 16 نسل سانتریفیوژ افزایش پیدا کرده و این ماشینها با سوی بالا طراحی و ساخته شدند.
او تعداد ماشینهای سانتریفیوژ را قبل از برجام حدود 19 هزار اعلام کرد که پس از برجام به 6104 ماشین کاهش یافت.
زارعان، یادآور شد که ظرفیت غنی سازی قبل از برجام حدود 10 هزار سو و تولید روزانه 7.5 کیلوگرم با غنای کمتر از پنج درصد بوده که هم اکنون تولید اورانیوم با غناهای کمتر از پنج درصد به 10 کیلوگرم در روز افزایش یافته است.