مقامات ایران روز یکشنبه 19 ژانویه 2020 از عدم آمادگی خود مبنی بر ارسال جعبه سیاه هواپیمای مسافربری سرنگونه شده اوکراینی به خارج از کشور خبر دادند.
ایران پیشتر در اطلاعیهای اعلام کرده بود که جعبه سیاه را به کشور اوکراین تحویل میدهد اما ساعاتی بعد از تصمیم خود برای دادن این جعبه عقب نشینی کرد.
حسن رضاییفر، مدیر کل بررسی سوانح سازمان هواپیمایی کشوری، روز یکشنبه 19 ژانویه گفته است «جعبه سیاه بوئینگ ۷۳۷ در ایران است و برنامهای برای ارسال آن به کشور دوم نداریم.»
او افزود:«جعبه سیاه هماکنون در سازمان هواپیمایی ایران است و سعی میکنیم در ایران خوانده شود.»
او درعین حال تاکید کرده که «گزینههای بعدی ما کشور اوکراین و فرانسه است.»
پیش از این خبرگزاری «تسنیم» روز شنبه 18 ژانویه اعلام کرد ایران جعبههای سیاه هواپیما را که در 8 ژانوبه بهداشتباه سرنگون شده است به اوکراین می فرستد.
این خبرگزاری نیمه رسمی ایران افزود: «مقامات ایرانی همچنین آماده هستند تا کارشناسان فرانسه ، کانادا و ایالات متحده آمریکا ،داده های این صندوق ها را بررسی کنند».
این خبرگزاری به نقل از حسن رضایی فر مدیر کل بررسی سوانح سازمان هواپیمایی کشوری، گفت: «با همکاری کارشناسان فرانسه ، کانادا و آمریکا سعی خواهیم کرد که (داده های صندوق) را در کیف بخوانیم.»وی افزود: «اگر این تلاش به نتیجه نرسد ، جعبه سیاه به فرانسه ارسال می شود.»
این خبرگزاری با استناد به رضایی تأیید کرد که داده های جعبه های سیاه در ایران بررسی نخواهد شد.
خرید دستگاهها و نرم افزارهای رمز گشائی جعبه سیاه
خبرگزاری "فارس" به نقل از رضایی اظهار داشت این کمیته به مقامات ذیربط در ایران پیشنهاد کرده است که تجهیزات سخت افزاری و نرم افزارهای لازم برای رمزگشایی جعبه سیاه هواپیمای سانحه دیده اوکراین ، خریداری شود.
او افزود که با شرکت سازنده جعبه سیاه تماس گرفته شده تا اطلاعات لازم را درباره هر نرم افزاری که برای رمزگشایی جعبه مورد نیاز است، دراختیار بگذارد زیرا این هواپیما ، جدید بوده و رمزگشایی جعبه سیاه آن نیاز به دستگاه های ویژه دارد.
به گفته رضائی پس از دریافت پاسخ از کارخانه تولید کننده لیستی از این نرم افزارها در اختیارمسئولان ذیربط قرار داده شده که در صورت تمایل «اجرای رمزگشایی» در داخل کشور، می توان آن را خریداری کرد.
در یک همین رابطه ، رضایی فر یادآور شد که نمایندگان اوکراین و کانادا در جلسات تیم تحقیق درباره حادثه هواپیما با طرف ایرانی ، شرکت می کنند.
شایان ذکر است که هواپیمای سرنگون شده در 8 ژانویه پس از برخاستن از تهران در مسیر کیف، هدف اصابت موشک قرار گرفت و در اثر سقوط، همه 176 سرنشین آن کشته شدند.
ایران به سرنگون سازی غیر عامدانه این هواپیما چند ساعت پس از پاسخ خود به کشته شدن قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه در حمله پهبادی ایالات متحده در بغداد، اعتراف کرد.