آیا ایران پس از قاسم سلیمانی پرونده شبهنظامیان را به حزبالله لبنان سپرد؟
کشته شدن قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران و معمار و مهندس اصلی استراتژی نفوذ ایران در منطقه، نقطه عطف بزرگی در سیاستهای خارجی تهران به شمار میرود. سلیمانی که دومین مرد نظام پس از سید علی خامنهای به شمار میرفت، شخصیتی محوری و اساسی برای گسترش نفوذ رژیم جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه به ویژه در عراق ، سوریه و لبنان بود به این دلیل که او برای تقویت روابط شبهنظامیان منطقهای، مانند حزبالله لبنان، شبهنظامیان شیعه حامی رژیم اسد و جناحهای شیعه در عراق با رهبریت رژیم در تهران بود. قاسم سلیمانی در سیاست خارجی ایران نقش نفر دوم پس از خامنهای را بازی میکرد.
نفوذ سلیمانی در نهادهای نظامی ایران
قتل سلیمانی ضربه سنگینی بر پیکر جمهوری اسلامی وارد کرد، اگر چه خامنهای رهبر نظام به سرعت موضع گرفت و از گزینه جایگزین آماده و نیز ادامه سیاستهای خارجی تهران و عدم تأثیرگذاری مرگ سلیمانی بر آن سخن گفت و به سرعت سرلشکر اسماعیل قاآنی را به عنوان فرمانده جدید نیروی قدس منصوب کرد، اما قتل سلیمانی ضربهای جبرانناپذیر به شمار میرود.

ایالات متحده آمریکا با هدف قرار دادن سلیمانی در واقع پای ایران برای توسعهطلبی در عراق و سوریه را قطع کرد. سلیمانی همیشه بین ایران و عراق در جبههها در حال نقل و انتقال بود، او در سنگرها در کنار فرماندهان شبهنظامیان وابسته به ایران قرار داشت. در سال 2019 خامنهای عالیترین مدال ایران، یعنی ذوالفقار را برای قدردانی به او اعطا کرد.
این نخستین بار از زمان تأسیس جمهوری اسلامی در سال 1979 تاکنون است که مدال نظامی ذوالفقار به یک فرمانده ایرانی داده میشود.
حزب الله لبنان ماموریت اداره امور شبه نظامیان را به عهده گرفت
برغم تعیین سرلشکر اسماعیل قاانی به جای سلیمانی، اما به نظر میرسد که مأموریت جدید او تنها در چارچوب سپاه محدود میشود و چه بسا از عهده نظارت بر شبهنظامیان وابسته به ایران در عراق، سوریه، لبنان و حتی یمن بر نیاید، بر خلاف قاسم سلیمانی که همه پروندههای شبهنظامیان را شخصا به طور مستقیم بر عهده داشت.

منابع آگاه که خواستند نام آنها فاش نشود به العربیه گفتند، رهبری ایران پرونده شبهنظامیان در منطقه را به حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان تحویل داده تا او رابط میان این گروهها و ایران باشد و همان نقش و وظیفهای را ایفا کند که سلیمانی پیش از او انجام میداد .
این کار از عهده سرلشکر اسماعیل قاآنی بر نمیآید، به همین دلیل رهبری ایران تصمیم گرفته تا ماموریت این سرلشکر را فقط به ایران محصور کند.
جلسه با فرماندهان شبهنظامیان عراقی در بیروت
بر عهده گرفتن ماموریت جدید جهت اداره امور شبهنظامیان در منطقه از سوی دبیر کل حزبالله لبنان چندان بعید به نظر نمیرسید، چرا که او در تمام مدتی که با سلیمانی ارتباط داشت یکی از افراد مشرف بر عملکرد این شبهنظامیان بود.
شبهنظامیان عراقی از قبیل حشد الشعبی، حزبالله عراق، عصائب اهل الحق، همگی گروههایی شیعی هستند که مورد پشتیبانی و اشراف حزبالله لبنان هستند.
حسن نصرالله برای همین منظور در روزهای اخیر با تعدادی از فرماندهان شبهنظامیان وابسته به ایران در بیروت ملاقات کرد.
طبق این گزارش اغلب فرماندهانی که در این جلسه شرکت کردند از فرماندهان شبهنظامیان عراقی بودند. این جلسه در بیروت برای طرحریزی حملات تلافیجویانه علیه آمریکا جهت انتقام برای قتل قاسم سلیمانی برگزار شد.