معاون بهداشت وزیر بهداشت ایران با هشدار نسبت به بیماریهای غیرواگیر و عوامل خطر بروز آنها، اعلام کرد که مرگ سالانه 300 هزار ایرانی بر اثر بیماریهای غیرواگیر رخ میدهد.
بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا، شنبه 28 دسامبر 2019، علیرضا رئیسی در آیین «تقدیر از دست اندرکاران بسیج کنترل فشار خون»، از مرگ سالانه 300 هزار ایرانی در اثر بیماریهای غیرواگیر خبر داد و گفت: « این بیماریها بیش از 76 درصد از بار بیماریها را در کشور به خود اختصاص میدهند. یعنی اگر در سال حدود 380 هزار مرگ در کشور داریم، 300 هزار موردش بر اثر بیماریهای غیرواگیر اتفاق میافتد».
او بیماریهای غیرواگیر را شامل «بیماری قلبی عروقی، دیابت، بیماریهای مزمن تنفسی و سرطانها» دانست که 82 درصد از مرگهای ناشی از بیماریهای غیرواگیر را شامل میشوند.
او با هشدار نسبت به افزایش مرگو میرهای ناشی از این نوع بیماریها طی سالهای 1990 تا سال 2016 این احتمال را پیش بینی کرد که تا سال 2040 حدود «390 هزار» مرگ دیگر بر مرگهای ناشی از بیماریهای غیرواگیر اضافه شود، طوری که تا این سال نزدیک به «799 هزار و 617» مرگ بر اثر بیماریهای غیرواگیر روی خواهد داد.
پیش از این، حیدرعلی عابدی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ایران نیز با انتقاد از شیوع بیماریهای غیرواگیر در ایران بر لزوم اجرای «سند ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر» در این کشور تاکید کرد.
عابدی در گفت و گو با خبرگزاری خانه ملت، خواستار اقدام جدی دستگاه هایی که نسبت به امضای این سند تعهد دارند شد تا به گفته او «عقب افتادگی ایران در مبارزه با بیماریهای غیرواگیر» جبران شود.
رئیسی در ادامه، از هزینه 45 هزار میلیارد تومان در سال برای بیماریهای غیرواگیر خبر داد که 24 هزار میلیارد تومان از این هزینه به صورت غیرمستقیم و ناشی از هزینه هایی مانند «غیبت از کار یا حضور غیرموثر در کار» است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت ایران با بیان اینکه 15 درصد مرگهای قبل از سن 70 سالگی به دلیل چهار بیماری غیرواگیر اصلی است، گفت: «سازمان جهانی بهداشت 85 مداخله موثر را در حوزه بیماری های غیرواگیر لیست کرده که از بین آن ها 16 مداخله را موثرترین مداخله ها اعلام کرده است که در بین این عوامل بحث مصرف دخانیات، مصرف الکل، تغذیه ناسالم و کم تحرکی جزو مهمترین این عوامل هستند».
رضا ملکزاده، معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت ایران نیز «افزایش بروز بیماریهای غیرواگیر» را نوعی «هشدار برای بیمهها» دانست که حکایت از اهمیت اتکا بر «مقدم شمردن نقش پیشگیری بر درمان در کمکردن هزینههای آینده» دارد.
ملکزاده با بیان اینکه مطالعات نشان میدهد ایرانیها 10 سال زودتر از اروپاییها به بیماریهای قلبی مبتلا میشوند اعلام کرد که در سال 94 مجموعا «385 هزار» نفر فوت کردهاند که در این بین سهم مرگهای زیر 70 سال که «مرگ زودرس» محسوب میشود، قابل توجه است و سهم مرگهای زیر 50 سال 22 درصد است که عمده علت بروز این مرگها سکته قلبی و مغزی است که به گفته او هزینه زیادی هم برای سازمانهای بیمهگر دارد.