وزارت امور خارجه ایران روز جمعه 5 ژوئیه در بیانیه خواستار آزادی نفتکشى که توسط نیروی دريايى بریتانیا در جبل الطارق توقیف شد. این نفتکش كه حامل محموله نفتی ایران بود روز پنج شنبه در منطقه جبل الطارق توقیف شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزارت امورخارجه ایران، اقدام نیروی دریایی بریتانیا را در توقیف «غیرقانونی» نفتکش ایرانی را معادل با «راهزنی دریایی» دانست.
وزارت خارجه ایران در بیانیه خود تاکید کرد :«ایران از تمامی ظرفیتهای سیاسی و قانونی خود برای رهاسازی این کشتی و استیفای حقوق خود استفاده خواهد کرد».
وزارت امورخارجه ایران روز گذشته در واکنش به توقیف کشتی نفتی خود، راب مک ایر سفیر انگلیس در تهران به این وزارت احضار کرد.
از سوی دیگر سخنگوی نخست وزیر بریتانیا در خصوص توقیف نفتکش ایرانی گفت، توقیف این نفتکش «پیام روشنی» است مبنی بر اینکه نقض تحریم های اتحادیه اروپا «غیر قابل قبول» است و مقامات جبل الطارق که در توقیف موفقیت آمیز عملیات صبح امروز دست داشتند را تحسین می کنیم.
بریتانیا این اقدام را در راستای منع نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه دولت سوریه میداند.
دولت آمریکا نیز با تایید این اقدام اعلام کرد، توقیف نفتکش حامل نفت خام ایران در تنگه جبلالطارق «خبری عالی» است از اقدام بریتانیا در این خصوص استقبال کرد.
جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا بامداد جمعه در حساب کاربریاش در توئیتر نوشت: «خبر عالی؛ بریتانیا ابرنفتکش گریس 1 را که با نقض تحریمهای اتحادیه اروپا در حال حمل نفت ایران به سوریه بوده، متوقف کرده است.»
مشاور امنیت ملی کاخ سفید مبادله نفت بین ایران و سوریه را «غیرقانونی» توصیف کرده و گفت آمریکا با همکاری متحدانش اجازه منتفع شدن دو کشور از چنین مبادلاتی را نخواهد داد.
او نوشته است: «آمریکا و متحدانش به رژیمهای تهران و دمشق اجازه نخواهد داد از این تجارت غیرقانونی منتفع شوند.»
ایران روز پنجشنبه از احضار «راب مک ایر» سفیر انگلیس در تهران به وزارت امور خارجه به دلیل توقیف غیرقانونی نفتکش حامل نفت ایران در تنگه جبلالطارق توسط نیروی دریایی انگلستان خبر داد.
در جریان این احضار رئیس اداره سوم غرب اروپا با غیرقابل قبول دانستن این اقدام و اینکه طبق اطلاعات موجود توقیف این نفتکش به درخواست آمریکا صورت گرفته است، خواستار رهاسازی سریع نفتکش مزبور شد.
او با اشاره به حرکت این نفتکش در آبراههای بینالمللی، اقدام نیروی دریایی بریتانیا را معادل با «راهزنی دریایی» خوانده و گفت آن کشور حق ندارد تحریم های یکجانبه خود یا اتحادیه اروپا را به صورت فراسرزمینی علیه کشورهای دیگر اعمال کند. این همان سیاست «زورمدارانه آمریکا» است که کشورهای اروپایی همواره نسبت به آن معترض بودهاند.