قرار بود نشست بین الافغانی صلح روز جمعه 19 آوریل در شهر دوحه قطر برگزار شود، اما ارگ ریاست جمهوری با نشر خبرنامهای از لغو نشست بینالافغانی قطر خبر داده و گفته است که حکومت قطر، مانع برگزاری این نشست شده است.
خبرنامه ارگ دلیل لغو این نشست را عدم توافق روی فهرست شرکت کنندهگان در این گردهمآیی همهشمول عنوان کرده، اما منابعی معتبر میگویند که پذیرفته نشدن خواستهای دیگر حکومت افغانستان از سوی حکومت قطر دلیل اصلی لغو این نشست است.
یک منبع معتبر و آگاه از نشست بینالافغانی قطر که نخواست نامی از او برده شود به روزنامه «هشت صبح» گفته است، وجود پرچم جمهوری اسلامی افغانستان، نشر خبرنامهی مشترک پس از پایان نشست مبنی بر محکوم کردن جنگ جاری، مداخله نکردن حکومت قطر در طرحهای نشست و ترکیب هیأت اعزامی دولت افغانستان از خواستهای عمدهی حکومت افغانستان بوده، اما این خواستها از سوی حکومت قطر پذیرفته نشده است.
به گفتهی این منبع، حکومت افغانستان همچنان پیشنهاد کرده بود که «مرکز مطالعات منازعات و مطالعات بشری» که میزبان اصلی نشست بینالافغانی قطر است، مسوولیت همآهنگی برنامهها را داشته باشد و حکومت قطر هیچ نقش و مداخلهای در این نشست نداشته باشد. آنچنانی که این منبع میگوید، حکومت قطر در آخرین لحظات فهرست دیگری را به حکومت افغانستان فرستاد، اما حکومت افغانستان به فهرست 249 نفری شرکتکنندهگان نشست قطر تاکید ورزید که در پی آن این نشست از سوی حکومت قطر ملغا اعلام شد.
ارگ ریاست جمهوری اما تنها اختلاف بر فهرستهای دوگانه را تایید میکند و در خبرنامهای گفته است که فهرستی که از سوی قطر به حکومت افغانستان رسیده توازن اقشار مختلف جامعه در آن رعایت نشده و به ارادهی ملی این کشور از سوی حکومت قطر بیاحترامی شده است.
در خبرنامه ارگ همچنان آمده است: «پس از آنکه تمام آمادهگیها برای رفتنِ هیات تکمیل شد، با تعجب باید گفت که شب گذشته یک فهرست جدید از قطر که شمولیت متوازن مردم افغانستان در آن مراعات نشده و به معنای بیاحترامی به ارادهی ملی مردم افغانستان بود، مواصلت کرد که این عمل مورد قبول مردم افغانستان نیست».
در این خبرنامه همچنان تاکید شده است که فهرست شرکتکنندهگان نشست بینالافغانی قطر در همآهنگی با اقشار مختلف سیاسی، اجتماعی و نهادهای مدنی ترتیب شده بود، اما «از اینکه حکومت قطر نتوانست این تقاضای بر حق ما را عملی کند، کنفرانس دوحه را لغو کرد».
در همین حال، شاهحسین مرتضوی، معاون سخنگوی رییس جمهوری افغانستان به روزنامه «هشت صبح» گفته است: «حکومت افغانستان تمام تلاشش را برای برگزاری نشست بینالافغانی قطر به خرج داد، اما از دید ما نشست قطر لغو شده و تمرکز فعلی ما روی برگزاری لویهجرگه مشورتی صلح است». خبرنامهی ارگ و معاون سخنگوی رییس جمهوری جزییات اختلافی در این دو فهرست را همهگانی نکردهاند.
با این حال، محمد ناطقی، رییس کمیته سیاسی احزاب میگوید در فهرست دومی که از سوی حکومت قطر مواصلت ورزیده نام 243 شرکتکننده درج است.
ناطقی افزود، نام بسیاری از شرکتکنندهگانی که در فهرست اولی ارگ وجود داشت از سوی طرفهای قطر حذف شده و نامهای دیگری در این فهرست افزوده شده است.
رییس کمیته سیاسی احزاب علاوه کرد، این تغییرات ممکن در همآهنگی حکومت قطر، دفتر سیاسی گروه طالبان در دوحه و «مرکز مطالعات منازعات و مطالعات بشری» که میزبان این نشست بود، به میان آمده است.
گروه طالبان حکومت افغانستان را به ایجاد بینظمی در برگزاری این نشست متهم کرده است. گروه طالبان با نشر خبرنامهای گفته است که تنظیم کنندهگان نشست بینالافغانی و کشور قطر این را به وضاحت گفته بودند که شرکتکنندهگان این نشست به گونهی شخصی حضور خواهند یافت، اما رییس جمهوری غنی و محمدعمر داوودزی، سخنگوی شورای رهبری مصالحه بارها تاکید کردهاند که افراد دلخواهشان به نمایندهگی از حکومت افغانستان در این نشست شرکت خواهند کرد.
به گفته این گروه، این اقدامات در ذات خود تلاشی برای تعویق نشست بینالافغانی قطر و گامی بر ضد صلح بوده است. این گروه همچنان از مطرح شدن «خطوط سرخ دولت» در نشست قطر انتقاد کردهاند و گفتهاند که در فهرست ارایه شده بیش از 30 عضو بر حال شورای عالی صلح و حکومت شامل بوده، اما از سوی آنان پذیرفته شده است.